Voiko tuloeroista tehdä viihdyttävän dokumentin? Ohjaaja Jacob Kornbluthin elokuva Inequality for All (ks. myös traileri) antaa myönteisen vastauksen.

Helmikuun alussa elokuva esitettiin Wheeler-auditoriossa Berkeleyn yliopistolla Kaliforniassa. Kaikki paikat varattiin ilmaiseen näytökseen heti, kun ovet avautuivat tunti ennen näytöstä.

Syynä lienee myös se, että juuri samainen 700 hengen auditorio on keskeinen osa elokuvaa. Se nimittäin alkaa kuvilla professori Robert Reichin luentosarjasta ”Wealth and Poverty” ja palaa toistuvasti luennolle. Bill Clintonin työministerinä työskennellyt taloustieteilijä Reich hauskuuttaa itseironialla (Reich on sairauden vuoksi vain puolitoistametriä pitkä) ja kuvaa erinomaisen selkeästi, miksi tuloerot ovat kasvaneet ja mitä siitä seuraa.

Talouden globalisaatio ja teknologian kehitys pysäyttivät duunareiden ansiotason 1970-luvun lopussa Yhdysvalloissa. Aluksi kotitaloudet selvisivät sillä, että naiset siirtyivät palkkatyöhön. Elinkustannukset nousivat, mutta palkat eivät. Palkansaajat pidensivät työpäiviään. Kun sekään ei enää auttanut, he alkoivat ottaa lisää velkaa tunnetuin seurauksin.

Tuloeroista on tullut kiivas puheenaihe Yhdysvalloissa – ja aivan erityisesti siellä, missä ne ovat näkyvimpiä – kuten juuri Piilaaksossa.

Tuloeroista keskustellaan kuitenkin erilaisella nuotilla kuin Suomessa ja ehkä myös muualla Euroopassa. ”Inequality for All” -dokumenttissa ei esiinny köyhiä ja syrjäytyneitä. Se vetoaa keskiluokkaan eli niihin tunnollisiin ja yritteliäisiin ihmisiin, jotka kovista ponnisteluista huolimatta eivät pääse elämässään eteenpäin.

Poliittisten ristiriitojen repimässä maassa argumentilla keskiluokan puolesta on luonnollisesti enemmän kantavuutta kuin vaatimuksella köyhyyden poistamisesta.

Elokuvan tekijät antavat kolme suositusta tuloerojen kaventamiseksi: minipalkan nostaminen, palkansaajien äänen vahvistaminen ja koulutukseen panostaminen. Samat lääkkeet purevat myös Euroopassa. Kilpailussa robotteja ja alati liukkaampaa pääomaa vastaan palkansaaja voi puolustaa asemaansa vain yhteisvoimalla ja koulutuksella.