Itä-Suomen poliisin uusimmasta virkamiehestä, belgianpaimenkoira Valdesta, tuli hetkessä eli maanantaina 9/2 median ja lukijoiden ehdoton suosikki ja lemmikki.
Uutisen liittyneessä kuvassa 8-viikkoinen Valde poseeraa poliisin virkapukuun jo puettuna, sillä Valde on oppisopimuskoulutuksesssa vanhemman kollegan eli Gunnar-koiran huomassa, ja tähän mennessä Valde on pärjännyt hyvin.
Miksi uutinen oli niin monen mediumin luetuin juttu? Tarina poliisikouluun juuri tulleesta 8-viikkoisesta ja poliisin virkapukuun sonnustautuneesta koiranpennusta on jo sinänsä parasta human interest -kamaa, mutta ehdoton vetonaula on juttuun liittynyt kuva. Siinä Valde istuu palvelusalttiin jäykkänä lattialla, mutta on kääntänyt kuononsa kameraan päin.Kuvan fokus on Valden silmissä, joissa näkyy nuoren yksilön kaikki ristiriitaisuus, jolla hän oudon ympäröivän maailman kohtaa: uteliaisuutta, pelkoa, ihmettelyä ja hämmennystä.
Juuri tuon kuvan kokonaisuuden ja ennen kaikkea Valden katseen avulla ihmisten on helppo eläytyä Valden tilanteeseen. Koiran 8 viikkoa vastaa kai ihmisen elämässä suunnilleen 8 vuotta, ja sen ikäiselle ihmislapselle ulkomaailma näyttäytyy aika lailla samalta: uteliaisuuden, pelon, ihmettelyn ja hämmennyksen lähteeltä. Jokainen muistaa, miltä maailma tuon ikäisenä tuntui.
Tällä tavalla jokin kuva saattaa puhutella meitä tavalla, minkä syitä on vaikea tietoisesti hahmottaa tai selittää. Mieleen tulee Edvard Munckin maalaus ”Huuto”, jonka kuuluisuus perustunee juuri tähän yleiseen eläytymis-efektiin. Maalauksessa tyylitelty yksinäinen hahmo räikeiden värien taustoittaman maiseman leikkaavalla pitkällä sillalla peittää kasvonsa käsillään – ja huutaa korkeuksiin. Maalauksesta jokainen katsoja kykenee tunnistamaan sen jokaiselle tutun, ainakin hetkittäisen mielentilan, jossa kokee olevansa absoluuttisen yksin, keskellä eksistentiaalista tyhjyyttä, vailla mieltä ja merkitystä.
Valden hämmennys taas ei ole tyhjyyttä, vaan kaikkeen tulevaan liittyvää outoutta ja uteliaisuutta. Valden elämä ja uraputki ovat vasta ja juuri aukeamassa.
Valde (IS:n sivulla)