Hesarin vaalikone aukesi nelisen päivää sitten, ja nyt sunnuntai-iltaan (27/11) mennessä runsaat 51 tuhatta lukijaa on käynyt 25 kysymyksen avulla testaamassa, kuka ehdokkaista olisi näkemyksiltään sopivin. Jakauma tällä hetkellä: Arhinmäki 33 %, Soini 17 %, Haavisto 13 % (luvut pyöristetty täysiksi prosenteiksi).

Koneessa saa myös ilmoittaa, ketä oikeasti aikoo äänestää. Tätä mahdollisuutta oli käyttänyt testaajista vain reilusti alle puolet eli 21 tuhatta. Jakauma: Niinistö 27 %, Arhinmäki 25 %, Haavisto 21 %.

Samaan aikaan toisaalla. MTV3:n varsinainen vaalikone aukeaa vasta joulukuussa, mutta aika pitkään siellä maikkarin netissä on ollut kysely, kuka olisi ehdokkaista sopivin presidentiksi. Äänestäjämäärää maikkarin kone ei ilmoita, mutta nyt sunnuntai-illan jakauma on tällainen: Väyrynen 39 %, Soini 26 %, Arhinmäki 21 % – Niinistön saadessa täydet 8 %.

Kyllä nämä vaalikoneet ilmiselvästi jotain mittaavat. Lähinnä mieleen tulee ehdokkaiden tukijoukkojen organisointikyky – ja jos näin on, Niinistöllä ja Lipposella on tässä suhteessa eniten petrattavaa.

Vaalikoneiden tämänhetkisen luotettavuustason rinnalle sopii hyvin tänään Ilta-Sanomien netissä julkaistu tamperelaisen selvänäkijä Päivi Alasen ennuste, joka perustuu tarot-korttien antamiin tietoihin. Niiden mukaan uuden presidentin nimi on Paavo Lipponen. Aivan saletisti ennuste ei Alasen mukaan kuitenkaan natsaa, mutta sen varmuusaste on kuitenkin 80 %.