YP:n tämän vuoden viimeinen eli kutosnumero ilmestyy viikon kuluttua. Siinä kirjailija Tuomas Kyrö (s. 1974) päättää kaksivuotisen kolumnisti-rupeamansa kirjeellä joulupukille. Parempaa kohdetta Tuomas ei olisi voinut valita, sillä – siteerataksemme Jyrki Kataista (pääministerin haastattelutunti 11/12) – joulupukki tulee tänäkin jouluna aivan varmasti. Kaiken epävarmuuden keskellä joulupukki on Suomen pysyvin ja luotettavin instituutio.

Kun Tuomas Kyrö kaksi vuotta sitten YP:ssä aloitti, hän oli kyllä lupaava mutta lähinnä kirjallisten eli melko suppeiden piirien tuntema. Kesällä 2010 kirjana julkaistu ”Mielensäpahoittaja” nosti Tuomaksen kuitenkin nousujohteisesti koko kansan tietoisuuteen, ja tämän syksyn ”Kerjäläinen ja jänis” (jonka Ulla Viertola arvioi tulevassa YP-kutosessa) on miehen siellä myös pysyttänyt.

Tuomas Kyrön paikan YP:n kolumnistina ensi vuoden alusta ottaa Tuomastakin nuorempi kirjailija Katja Kettu (s. 1978). Katja julkaisi tänä syksynä kolmannen romaaninsa ”Kätilö” (WSOY 2011), joka on ollut sekä arvostelu- ja että myyntimenestys. Aika yleisesti odotettiin, että Kätilö olisi yltänyt saman tien F1-ehdokkaaksi, mutta näin ei käynyt – mutta Runeberg-palkinnon ehdokaslistalta kirja löytyy.

Katja asuu parhaillaan Eeva Joenpellon WSOY:lle perinnöksi jättämää Vares-Kantolaa Sammatissa (Tuomas Kyrön seuraajana!), ja pitää myös blogia nimeltä ”Sammatin Kettu”. Kun tuo blogi osoitti ja osoittaa Katjan hallitsevan myös kolumnoinnin taidon, ehdotin – keskusteltuani YP:n kirjallisen konsultin (vaimo Outi) kanssa – vastaavaa pestiä YP:hen. ”Ryhdyn mieluusti kolumnistiksi”, vastasi lakonisesti Katja Ketun sposti.