Viime sunnuntain (10/2) painetun Hesarin D-osan sivulla 7 oli kokosivun mainos otsikolla: ”Etsimme ylipäällikköä kansainvälisen tieteen etujoukoille.”
Lappeenrannan teknillinen yliopisto (eli LUT = Lappeenranta University of Technology) etsii tämän mainoksen avulla itselleen uutta rehtoria eli ”joukoilleen uutta suunnannäyttäjää”.

Jos mainoksen otsikko on jännä, vielä jännempi on mainoksen visuaalinen maailma. Kuvassa hangen ja jään peittämällä aukealla seisoo taustalla kolme hämmentyneen näköistä akateemikkoa silinterit päässä, lumisateessa pelkät frakit päällä. Yhdellä on käsissään kartta, toisella kiikarit, ja naispuolisella henkilöllä tohtorin sapeli – ja kaikki näyttävät olevan ihan pihalla. Etualalla on kunnon talvivarusteisiin pukeutunut jämerän näköinen mies, jolla on päässään tutun oloinen kaksisuuntainen lippalakki, kädessään yhtä tutunoloinen valkoinen karvahattu, ja mies katsoo määrätietoisesti oikealle ylös – eli tulevaisuuteen. Halutun rehtorin ideaalityyppi.

Mainoksen asetelma on tulkittavissa niin, että nämä kolme pihalla olevaa silinteripäätä edustavat vanhaa luutunutta akateemista maailmaa – taustakolmikon kookkain karttamies ehkä Helsingin yliopistoa, pienempi kiikarimies Turkua ja sapelinainen Tamperetta. Mainoksen sankari LUT taas on avantgardea, koska, kuten mainos määrittelee, ”yliopistomme strategisia kärkialoja ovat vihreä energia ja teknologia, kestävän kilpailukyvyn luominen ja toiminen kansainvälisenä Venäjä-yhteyksien rakentajana”. Siksi tällaisen yliopiston rehtoriksi ei kelpaa kuka tahansa, vaan hänen tulee olla kuvan ideaalihahmon mukainen C.G. Mannerheimin, Sherlock Holmesin ja V.I. Leninin jalostunut fuusio.

Mainoksen tapaa yhdistellä vanhaa sotilaallista ja poliittista ja nykyistä yritysretoriikkaa voi hyväntahtoisesti luonnehtia postmoderniksi teekkarihuumoriksi, ja tulos herättää taatusti huomiota. Mutta millaisen kuvan mainos antaa tieteestä yleensä ja LUT:sta erityisesti? Innostaako mainos tiedemaailman valioyksilöitä hakeutumaan rehtoriksi Lappeenrantaan, etujoukkojen suunnannäyttäjäksi? Ja mitä tuleva tieteen ylipäällikkö ryhtyy toimessaan tekemään, jakamaan päiväkäskyjä?

LUT:n mainos täällä.