Niin jätti meidät heinäkuu, ja elokuu alkaa kotimaisittain hyvällä uutisella. Google laajentaa Haminan palvelinkeskustaan 150 miljoonalla eurolla, alle vuosi sen jälkeen, kun vanhasta paperitehtaasta muunnettu keskus oli otettu käyttöön.

Hesarin juttukokonaisuuden (3/8) mukaan Invest in Finland  -vientiorganisaatio on hahmotellut Suomesta palvelinkeskusten luvattua maata, monesta syystä. Ensinnäkin Suomi saa kilpailuetua kylmästä ilmastostaan. Palvelinkeskukset ovat täynnä tietokoneita, joita on jäähdytettävä koko ajan. Kylmä ilma tekee tästä halpaa ja energiankulutus pysyy aisoissa. Lisäksi paperitehtaat on rakennettu useimmiten vesistöjen äärelle ja vettä voidaan käyttää jäähdyttämiseen.

Myös Ruotsi ja Norja kilpailevat konesalien saamisesta. Suomella on kuitenkin kaksi selkeää kilpailuetua. Täältä löytyy naapurimaita enemmän tyhjiä tehtaita. Toiseksi vieressä on Venäjä. Googlen palvelinkeskusjohtaja Dieter Kernin mukaan yksi syy palvelinkeskuksen sijaintiin Haminassa on Venäjän kasvava markkina-alue, ja toiveissa on, että maassa toimivat yritykset kasvattavat verkkomainontaansa:

”Se on suuri markkina-alue meille. Mistä voisit tarjota verkkopalveluita venäläisille paremmin kuin Suomesta?”

Kirjoitin 25 vuotta sitten kirjan nimeltä ”Tehtaasta studioon”. Haminan tehtaan muunnos pelkistää, mitä on pysynyt samana ja mitä muuttunut. Molemmat versiot tuottavat materiaalia tietotaloutta varten: paperitehtaan tuotteelle tieto painetaan, palvelinkeskuksen koneille tieto varastoidaan ja tiet sen luo reititetään. Paperitehdas on hidas ja ”tuottajalähtöinen” tapa välittää tietoa, palvelinkeskus nopea ja ”käyttäjälähtöinen” tapa hakea tietoa.