Viime torstain eduskunnan kyselytunnilla valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi, että 90 prosenttia tekeillä ollutta hallintarekisteriä koskevista lausunnoista oli myönteisiä. Seuraavana päivänä Hesari teki pikaisen tarkistuslaskennan, jonka tulos oli sama, mutta päinvastainen: myönteisiä lausuntoja oli 10 %.

Lauantaina Stubb oli TV 1:n haastateltavana ja totesi debatin tuoksinassa tehneensä jonkinlaisen virheen ja kuittasi: ”Sori siitä”.

Stubbin lausunto lisäsi vettä myllyyn, ja pian myös Stubb tajusi, ettei tästä noin kevyesti taideta selvitä. Mitä tiukemmin oppositio kävi päälle, sitä vuolaammaksi muuttuivat Stubbin nöyrät anteeksipyynnöt. Mikään ei enää auttanut, hallitus hautasi (1/12) hallintarekisterin kokonaan.

Tästä suuri kunnia lankeaa Hesarin nopealle ja tarkalle journalismille – eli olemassa olevan datan pikaiselle tsekkaamiselle.

Samassa yhteydessä kävi Aamulehden toimesta ilmi, että nimenomaan tämän hallintarekisterin läpiviemiseksi valtiovarainministeriön viestintäosasto oli huolellisesti ohjeistettu sitä tukemaan. Eilen (1/12) Ylen haastattelema tutkija ja oikeusoppinut ihmettelivät tätä suuresti: ”Valtionvarainministeriön viestintäyksikkö oli muuttunut lobbaustoimistoksi.” Ketään viestintäyksiköstä ei voitu asiasta uutiseen haastatella, kalenterit olivat sen verta täynnä.

Maanantaina (30/11) joku pitkätukkainen anarkisti heitti Alexander Stubbin päälle mukillisen limonadia tamperelaisessa kahvilassa. Moinen henkilöön käyvä provokaatio on tietysti täysin tuomittavaa. Eilen (I-S 1/12) provokaation tekijäksi ilmoittautui Simo Suominen -niminen tamperelainen aktivisti, joka kirjoitti tapahtumasta myös jutun blogiinsa. Sen minimalistista viestintästrategista osuvuutta – verrattuna valtiovarainministeriön vastaavaan – on kuitenkin lähes pakko ihailla. Jutun otsikko nimittäin on tämä:

”Heitin Stubbia kolalla. Sori siitä.”