YLE julkaisi eilen (22/9) hätkähdyttävän uutisen, jonka otsikko oli: ”Hämähäkkien imurointi saattaa olla eläinsuojelurikos”.

Uutisen mukaan Turun biologisen museon johtaja Pekka Käär sanoo, että jos hämähäkeistä haluaa päästä eroon, ne pitäisi tappaa nopeasti liiskaamalla: ”Nopea kuolema on aina paras ja humaanein vaihtoehto.” Imurointi on epähumaania. Imurin pölypussissa hämähäkin jalat katkeilevat, se menettää liikuntakykynsä ja tukehtuu hitaasti pölypussissa.

Uutisen mukaan maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullola puolestaan sanoo, että eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, myös selkärangattomia, kuten hämähäkkejä. Pullolan mukaan Käärin tulkinta on oikea: eläin on lopetettava nopeasti ja kivuttomasti. Hämähäkkien imurointi voi näin ollen olla Pullolan mukaan eläinsuojelurikos.

Tässä vaiheessa uutisen lukua otsassani alkoi esiintyä kylmää hikeä. Olemme vaimon kanssa eläkkeellä ja kesäkaudet mökillä. Joka puolella parveilee lukematon määrä erinäköisiä hämähäkkejä, myös mökin sisällä – ja aika usein tulee imuroitua. Ei meillä ole ollut tietoista tarkoitusta imuroida pölyn seassa myös hämähäkkejä, mutta näin on hyvinkin saattanut käydä. Osaako eläinsuojelulaki tehdä eron selkärangattomien tahattoman, tuottamuksellisen ja tarkoituksellisen imuroinnin suhteen? Jos ei, minä ja/tai vaimoni saatamme siis olla tietämättämme syyllistyneitä eläinsuojelurikokseen. Entä millaisia kärsimyksiä joutuvat imurin kitaan imeytyvät pölypunkit kokemaan?

Toisaalta eläinsuojelulaki helpottaa syyllisyydentunteita. Hyttysiä, kärpäsiä ja muita selkärangattomia voi siis edelleen huoletta tappaa, kunhan tekee sen riittävän nopeasti liiskaamalla.

Ja helpotusta lisää eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullolan loppukommentti YLEn uutisessa:

”En kyllä tiedä yhtään tapausta, jossa selkärangattomien kohtelua olisi punnittu tuomioistuinkäsittelyssä.”