Professori Laura Kolbe kommentoi presidentti Sauli Niinistönuudenvuoden puhetta Hesarille (1/1). Kolbe sanoi puheen edustaneen ”moraalista porvarillisuutta”, jonka keskeisiä arvoja ovat eheys ja oikeudenmukaisuus, ahkeruus ja työteliäisyys – ja sen vastakohtana ahneuden ja itsekkyyden kyllästämä oleskeluyhteiskunta, jossa maksimaaliset edut pyritään ulosmittaamaan mahdollisimman vähällä vaivalla.

Hätäisimmät kommentaattorit näkivät Niinistön yhtyneen tässä Etelärannan mieskuoron (Hesarin toimittajan Jaakko Lyytisen taannoinen oiva ilmaus) syksyiseen kestokaraokeen, jossa palkkamalttia tai -alea suositellaan nimenomaan tavalliselle kansalle. Moraaliseen porvarillisuuteen taas kuuluu, että ennen kaikkea eliitin on oltava esikuvana ja esimerkkinä siinä, mitä kaikelta kansalta vaaditaan. Juuri tässä suhteessa moraalinen porvarillisuus on jo pitkään ollut hupeneva luonnonvara.

Tänään tuli sitten julki Niinistön linjan mukainen ja hänen jo viime perjantaina toteuttama konkreettinen teko, jota Niinistö ei uudenvuoden puheessaan maininnut. Niinistö ehdottaa, että presidentin palkkiota alennetaan runsaalla viidenneksellä, vuoden 2006 tasolle. Tämä on tässä tilanteessa voimallinen teko, joka jatkaa Niinistön toiminnan pitkää linjaa. Vuorenvarmasti se tullaan tulkitsemaan ”populismiksi” juuri niiden taholta, joiden oikeistolaisuudesta moraalisen porvarillisuuden ydin on karissut jo aikaa sitten.

Poliittinen eliitti näyttäisi olevan nyt Niinistön linjan tukena. Nykyinen hallitus on jo alentanut ministerien palkkoja viidellä prosentilla, ja tänään uutisissa haastateltu eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma piti – keskusteltuaan eri puolueiden ryhmänjohtajien kanssa – enemmän kuin todennäköisenä, että myös kansanedustajien etuja tullaan leikkaamaan.

Kaikki tämä luo painetta juuri sinne, missä ahneus ja etujen kahminen on viime vuosina ollut kaikkein räikeintä: yritysjohtajiin ja pörssikeinottelijoihin. Jos suurituloisin eliitti saadaan (lähinnä verotuksen keinoin) näyttämään todellista esimerkkiä, kansa on varmasti omalta osaltaan valmis sellaiseen maltillisuuteen, mitä vaikea taloudellinen tilanne vaatii.