Ilmailualan Unionin puheenjohtaja Juhani Haapasaari on lähettänyt tänään sunnuntaina medialle tiedotteen, jossa hän kehottaa Finnairin salaisia lisäbonuksia saaneita ”harkitsemaan bonusten takaisin maksua. Haapasaaren mukaan se purkaisi painetta yhtiön sisällä ja myös viestisi yleisemmin ilmapiirin ymmärryksestä” (HS 18/3).

Finnair lupasi pari vuotta sitten 18 johtajalleen yhteensä 2,8 miljoonan euron lisäbonukset, jotta nämä pysyisivät toimitusjohtajan vaihdosta seuranneen kriisiajan eli puolitoista vuotta talossa. Samaan aikaan kaikki Finnairin työntekijät suostuivat 5 %:n palkanalennukseen – myös nämä 18 johtajaa. Kun johtajien muhkeat lisäbonukset salattiin, näytti siltä että kaikki yhtiön työntekijät ylhäältä alas uhrautuvat samalla tavalla.

Jo pitkään johtajasäädyn itselleen järjestämät optiot, bonukset ja muut lisäpalkkiot ovat irronneet ansiosidonnaisuudesta eli kasvaneet suhteettoman suuriksi ja alkaneet yhä enemmän muistuttaa muinaisen feodaaliaatelin erioikeuksia. Finnairin tapauksessa lisäbonusten peruste ja ennen kaikkea koko operaation salaaminen – myös enemmistöomistaja valtiolta – samaan aikaan kuin ”kaikkien” palkkoja alennettiin, saa tempauksen vaikuttamaan lähinnä huijaukselta tai petokselta. Kansan – ja Heidi Hautalan – reaktio on ollut sen mukainen.

Nyt Juhani Haapasaaren tänäinen tiedote on taitava veto. Haapasaari ei vaadi salabonusten takaisinmaksua, vaan kehottaa harkitsemaan sitä – eli asettaa jokaisen salaisen lisäbonuksen saaneen johtajan henkilökohtaisen moraalin koetukselle. Samalla se antaa näille johtajille – ja samalla Finnairille – kunniallisen perääntymistien ja tavan puhdistaa maineensa.

Ja ennen kaikkea: ”se purkaisi painetta yhtiön sisällä”, kuten Haapasaari sanoo. Finnair on monen muun lentoyhtiön tavoin aidosti kriisissä ja siitä on jollakin tavoin päästävä yli. Mitään toivetta tästä ei kuitenkaan ole ennen kuin johdon ja muun henkilöstön välille revennyt kuilu saadaan luotua umpeen.