TV2:n Ajankohtainen kakkonen kertoi tänään ilmiöstä nimeltä sähkötupakka. Se näyttää savukkeelta, sitä imetään kuin savuketta ja tuloksena on savulta näyttävää usvaa, joka kuitenkaan ei sisällä muuta kuin vesihöyryä ja makuainetta.

Ei siis häkää eikä tervaa, kuten tavalliset tupakat. Eikä myöskään nikotiinia, mikäli se Suomen terveysviranomaisista riippuu. Ajankohtaisen kakkosen mukaan viranomainen on kieltänyt sähkötupakassa käytettävien nikotiinia sisältävien nesteampullien myynnin Suomessa – netin kautta niitä voi luonnollisesti tilata muualta. Suomesta saa tällä hetkellä vain nikotiinivapaita höyrymakuja.

Miksi ihmeessä? Perinteisen tupakan haittoja aiheuttavia ainesosia ovat nimenomaan terva ja häkä. Tupakkaa ei polteta kuitenkaan niiden saamiseksi, vaan nikotiinin, joka on piriste. Nikotiini tuottaa vahvan riippuvuuden, sitä täytyy tasaisin väliajoin saada lisää – mutta kovin paljon muuta haittaa nikotiini ei sitten aiheutakaan. Miksi siis viranomainen haluaa estää ihmisiä siirtymästä haitattomampaan ”tupakointiin” – joka hintatasojen vertailun perusteella näyttäisi olevan about 70 % halvempaa kuin perinteinen tupakointi?

Syy nro 1: follow the money. Apteekit ja elintarvikeliikkeet ovat täynnä tupakanvieroituspurukumeja, jotka nimenomaan sisältävät nikotiinia ja joita markkinoidaan perinteisestä tupakoinnista pois haluaville. Nikotiinipurkasta on kasvanut iso bisnes – kuka nyt haluaisi päästää ylivoimaisen oloista kilpailijaa markkinoille?

Syy nro 2: tiukkapipoinen keskiluokka. Sähkötupakkaa polttava näyttää perinteiseltä polttajalta, jonka tupakka ”palaa” ja joka saa puhallella ihan savulta näyttävää vesihöyryä missä tahansa – minkään lain estämättä, koska vesihöyry on vaaratonta sivullisille, eikä se haise tupakalta. Tämähän on sietämätöntä sellaisen tahon silmissä, jonka motiivi ei niinkään ole terveyden edistäminen kuin ilmiselvästi yhteiskuntavaarallisen nautinnon kieltäminen kanssaihmisiltä.

Syy nro 3: valtion verotulot. Haittaverona korkeana pidetyn tupakkaveron tuotto romahtaa, jos perinteisen tupakoinnin määrä romahtaa.