Ukrainan kriisin ajan on ihmetelty, mitä Venäjä oikein tavoittelee. Juuri nyt tavoite näyttää kaikin puolin selvältä: Venäjä aikoo liittää Krimin niemimaan itseensä, aitoon brezhneviläiseen tyyliin.

Teko olisi Ukrainan perustuslain ja kansainvälisen oikeuden vastainen, minkä Kreml tietysti kiistää – koska Venäjän näkökulmasta ei tässä juridiikasta ole kyse. Se tietää, ettei Ukraina tule yrittämään asevoimin Krimin palauttamista, eivätkä länsimaat voi reagoida sotilaallisesti. Voima ratkaisee.

Jo nyt on näkyvissä, että Venäjän manööveri nostaa Vladimir Putinin suosiota Venäjällä, ainakin hetkellisesti. Asiallisesti Krimin sieppaaminen olisi kuitenkin Venäjälle Pyrrhoksen voitto, monessa mielessä.

Putinin viime vuosien kuningasajatus on ollut Neuvostoliiton palauttaminen toisessa muodossa: Euraasian unionina, EU:n kaltaisena liittona. Sen ytimessä ovat olleet Venäjä, Kazakstan ja Valko-Venäjä, ja aivan keskeisenä pyrkimyksenä Putinilla on ollut saada Ukraina unioniin mukaan. Maidanin aukion verilöylyn ja Janukovitshin paon seurauksena valtaan nousseen länsimielisen hallituksen, niin sekalainen kuin se onkin, Venäjä koki tuomion päiväksi: Ukraina on menetetty. Nopea päätös oli, että pelastetaan itselle se, mikä helpoimmin on otettavissa – eli Krimin niemimaa, aiemmin Venäjään kuulunut ja edelleen olennaisen tärkeä sotilaallinen alue Sevastopolin laivastotukikohdan takia.

Silti: Krimin valtauksen takia Ukrainan pääosan venäläisvastaisuus on varmasti jyrkentynyt ja se työntää Ukrainaa nyt pikavauhtia EU:n ja Naton syliin. Siitä Venäjä ei juuri nyt näytä välittävän, koska se kokee Ukrainan joka tapauksessa menetetyksi ja sen mukana haave Euraasian unionista jää pahasti vajaaksi. Jos Venäjä voittaisi nyt Krimin, se samalla häviäisi Ukrainan. Tämä olisi Venäjän Pyrrhoksen voiton suurin elementti.

Toiseksi Venäjän maine kansainvälisenä toimijana on jo nyt saanut pahan kolauksen. Oikeuttaakseen Krim-liitoksen Venäjä on muunnellut vahvasti totuutta (ettei Krimille ole tuotu venäläisiä joukkoja; että Ukrainasta on virrannut satojatuhansia pakolaisia Venäjälle; että venäläisvähemmistöt Krimillä ja Ukrainassa ovat välittömässä hengenvaarassa). Juuri kun Sotshin olympialaiset olivat onnistuneet luomaan hyväntahtoista Venäjä-kuvaa maailmalla, Krimin tapahtumat ovat särkeneet sen kerralla.

Kaikki tämä on jo heijastunut ja tulee jatkossa heijastumaan Venäjän talouteen. Ulkomaiset investoinnit ja sijoitukset vähenevät, ruplan arvo laskee ja riippuvuutta Venäjän tuomista raaka-aineista pyritään kaikkialla vähentämään. Ukrainan riippuvuus Venäjän toimittamasta kaasusta on jo aiemmin onnistuttu laskemaan puoleen entisestä, joten kaasuasekaan ei enää oikein toimi. Suomen pankin tutkijan Vesa Korhosen arvio (HS 7/3) onkin, ettei mitään erityisiä talouspakotteita Venäjää vastaan kannata suunnata, he tekevät sen kaiken paremmin itse.

Mutta: aikooko Putin tosiaan liittää Krimin muitta mutkitta Venäjään?  Aika monet kommentaattorit näkevät, ettei Putinilla välttämättä ole kokonaissuunnitelmaa, vaan hän pelaa impulsiivista pikashakkia, jossa katsoo, mihin outo ja aggressiivinen pelinavaus johtaa. Pelin tässä vaiheessa Putin voisi ehkä päätellä, ettei mene ihan putkeen. Jos näin on, saatamme pian nähdä aivan uudenlaisia siirtoja.

Lisäys 19/3:

Kyllä, Putin aikoi liittää muitta mutkitta Krimin Venäjään, ja liitti myös. Päätä ei näemmä palele.