Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on julkaissut kaksi kirjaa, Viiden vuoden yksinäisyys (Teos 2005) ja Hiljaisten historia (Teos 2007). Luin näistä ensimmäisen tuoreeltaan ja ällistyin: kuivana talousmiehenä ja juristina pitämäni Niinistö osasi kirjoittaa, ja hyvin. Toinen kirja vain vahvisti vaikutelmaa: Niinistö osaa paitsi kirjoittaa myös hypätä varsin erilaisten, myös ja erityisesti ns. maan hiljaisten, housuihin.

Niinpä ei erityisesti ihmetyttänyt, että Niinistö valitsi lopulta uudeksi puolisokseen naisen, jonka erityisosaamisalue on runous. Jenni Haukio on julkaissut kolme runokirjaa, joiden pohjalta Hesarin kulttuuriosasto julkaisi tänään (1/3) näyttävän jutun. Kolme sanataiteilijaa oli saanut valita Haukion tuotannosta oman mielirunonsa, joita he jutussa myös kommentoivat. Sivun kainalojutussa toimittaja Katri Kallionpää toteaakin, että ”Suomi saa siis taas hyvin kirjallisen presidenttiparin”.

Sauli Niinistön kirjalliset kyvyt tulivat paikoitellen esiin myös tänäisessä virkaanastujaispuheessa. Mieleen jäi erityisesti seuraava kohta, jonka toiston ja listausten rytmissä ja niiden vaihtelussa on retorista voimaa ja värikkyyttä:

”Vanhoista suomalaisista arvoista tärkein liittyy työn eetokseen, suomalaiseen työmoraaliin.

Kunnioitan sellaista suomalaista, joka tekee velvollisuutensa eikä pidä itsestään meteliä. Kunnioitan sellaista suomalaista, joka on rakentanut tämän maan tehtaassa, toimistossa, pellolla, yrityksessä tai kodissa. Hänen maailmankuvansa ja arvonsa on ansaittu.

Yhtä lailla kunnioitan sellaista suomalaista, joka poikkeaa muista ja tekee omiaan – insinööriä joka poistaa turhan mutkan tuotannosta; virkailijaa joka ei taivu tarpeettomaan byrokratiaan; taiteilijaa joka luo uuden perspektiivin; rakennusmiestä joka löytää käytännön ratkaisun; yrittäjää joka näkee mahdollisuuden siellä missä muut eivät.

Tarvitsemme näiden suomalaisuuksien summaa. Tarvitsemme ennakkoluulottomia menestyjiä ideoineen, ja tarvitsemme myös vakaata suomalaista väkeä tekemään näistä ideoista totta.”

Perusviesti on vetoava: meitä kaikkia, suomalaisen osaamisen summaa, tarvitaan. Ja muualla puheessa Niinistö tähdensi, että myös niistä, jotka ovat eri syistä työn ulkopuolella ja vaikeuksissa, on pidettävä huolta. Näin puhuu mies, joka todella haluaa koko kansan presidentiksi. Seuraavat kuusi vuotta näyttävät, miten hän sen tekee.