Hesarin eilen netissä ja tänään (17/4) paperilehdessä julkistama, toimittaja Marjukka Liitenin uutinen selkeytti kerta heitolla, missä poliittisesti ohjatun valtion tutkimustoiminnan organisointisuunnitelmissa juuri nyt mennään.
Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen johtama työryhmä esitti viime syyskuussa, että Suomen Akatemiaan perustettaisiin uusi strategisen tutkimuksen neuvosto, jonka jäsenet valtioneuvosto valitsisi. Neuvoston käyttöön annettaisiin 200 miljoonaa euroa, mikä summa otettaisiin lähinnä valtion tutkimuslaitosten budjettirahoista. Tutkimushankkeet valittaisiin avoimen kilpailun kautta.

Tämän lisäksi valtioneuvoston pikaselvityksiä varten osoitettaisiin 30 miljoonaa euroa.

Nyt Hesarin uutinen kertoo, että Akatemian poliittisesti ohjattuun tutkimukseen aiotaan kohdentaa 200 miljoonan euron sijaan alle 100 miljoonaa.

Lisäksi uutinen kertoo, että Lankisen mukaan hallituksen kehysriihen päätös leikata 30 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysministeriön alaisilta tutkimuslaitoksilta on tuonut mutkia matkaan, koska ”tutkijapiireissä ehdittiin jo ynnäillä, että kyseinen summa olisi siirtymässä nyt valtioneuvoston kanslian tutkimusrahoiksi”. Tästä ei Lankisen mukaan ole kyse:

”Ei leikkaus liittynyt tutkimusrahoitusuudistukseen. Itsekin sitä hämmästelin ja paneehan se pohtimaan vaikutuksia itse uudistukseen.”

Kuinkahan on? Jos Akatemian käyttöön suunnitellut varat ajateltiin otettavan valtion tutkimuslaitosten budjettirahoista, olisi vallan loogista, että myös valtioneuvoston kanslian käyttöön aiotut rahat otettaisiin samasta lähteestä. Ja kun kaavailtu summa eli 30 miljoonaa on täsmälleen sama, joka kehyspäätöksessä nyt aiotaan leikata STM:n alaisilta laitoksilta, on vaikea olla näkemättä yhteyttä näiden kahden operaation välillä (kuten tässä blogissa pari päivää sitten, tosin hiukan epätäsmällisesti, esitin). Ja jos tätä kytkentää ei ole, miksi tämmöinen (laitosten budjetteihin nähden todella suuri) 30 miljoonan leikkaus, ja vain ja ainoastaan STM:n alaisilta laitoksilta?

Hesarin uutisen mukaan hallituksen on määrä tehdä viivästynyt periaatepäätös valtion tutkimusrahoituksen remontista lähiviikkoina. Jos näin tapahtuu, toivottavasti kaikki hallituksen puolueet ovat nyt päätöksen suhteen hereillä.