Netissä pyörii parhaillaan vinhasti tuntemattoman tahon tekemä kuvasarja nimeltä ”Per Looks”, johon on valittu joukko perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaiden vaalikuvia. Harvoin on tullut törmänneeksi yhtä vastenmieliseen poliittisen propagandan muotoon. Joseph Goebbels kyllä voisi onnitella suorituksesta.

Kuvakavalkadissa on suunnilleen sadan ehdokkaan kuvat – ja onhan lista eriskummallisen oloista porukkaa. Nyt on vain niin, että perussuomalaiset ovat asettaneet vaaleihin kaikkiaan 4394 ehdokasta, joten siitä määrästä on helppo valita sata sellaista ääri-pärstää, jotka vastaavat enemmistön mielikuvaa tyypillisestä persusta.

Kokoomus on tuleviin vaaleihin asettanut 6874 ehdokasta. Mahtaisiko olla vaikeaa valita tuosta joukosta sata ”tyypillistä” kokoomuslaista: lipeviä pukumiehiä ja katalia jakkupukunaisia? Keskustalla ehdokkaita on peräti 8401, joten helposti luulisi löytyvän sata kieron näköistä jyväjemmaria ja ovelaa MTK-byrokraattia. Demareillakin ehdokkaita on 6987, ja siitä joukosta löytyy varmasti sata rasvanahkaisen ay-duunarin oloista ja sairaslomia liukkaan vapaamielisesti käyttävää tavista. Vihreillä ehdokkaita on vain 2299, mutta kyllä sieltäkin sata ihan riittävän tunnistettavaa viherpiipertäjää on tislattavissa.

Pelättävissä on, että muiden puolueiden likaisten temppujen osastoissa ollaan parhaillaan tekemässä juuri tätä eli kasaamassa pääkilpailijoiden ehdokaslistoista samanlaisia ”tyypillisten ehdokkaiden” kuvakavalkadeja. Älkää ihmeessä tehkö näitä, ne satavat suoraan kilpailijoiden laariin. Per Looks kääntyy taatusti vastakohdakseen eli on parasta persu-mainontaa.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö eri puolueiden edustajien keskimääräisellä habituksella olisi merkitystä – lukekaapa Juho Rahkosen mainio analyysi tuoreesta YP:n nelosnumerosta. Mutta jos eroista ryhtyy tekemään näin raakaa propagandaa, bumerangi tömähtää omaan nilkkaan.