Keskusta asetti Paavo Väyrysen eilen virallisesti presidenttiehdokkaaksi. Ylimääräisessä puoluekokouksessa Väyrysen kehumiselle ei tahtonut tulla loppua. Ylistyksen aloitti puolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemi, jonka mukaan Väyrynen on ylivoimaisesti pätevin ja kokenein ehdokas: ”Äänestäjien valittavana ovat nahkuri, kamreeri, populisti ja tohtori. Kenen sinä haluaisit operoivan Suomea?”(HS 30/10)

Ja kuitenkin: koko kesän ja syksyn keskustan johto haki epätoivoisen tuntuisesti Väyryselle haastajaa. Kaikki nimekkäimmät keskustalaiset kieltäytyivät, yksi toisensa jälkeen. Siksi eiliset puoluejohdon kehut tuntuivat aluksi lievästi sanoen epäuskottavilta.

Mutta jospa ne olivatkin aitoja? Hakiko keskusta tosissaan Väyryselle vastaehdokasta? Mieleen hiipi alikersantti Antero Rokan repliikki Tuntemattomasta sotilaasta: ”Mie koko ajan tunsin jot täs ei oo kaik sellasta milt se näyttää.”

Keskustan suurtappio viime kevään vaaleissa ja etenkin sen jälkeinen gallup-kannatuksen vapaalta näyttänyt pudotus asetti puolueen hätätilaan. Ainoalta tavalta saada suunta kääntymään alkoi näyttää puolueen nykyisen EU-myönteisen ja liberaalin linjan ja/tai johdon radikaali muutos. Mari Kiviniemi ei tätä halua eikä voi kasvojaan ja uskottavuuttaan menettämättä tehdä – mutta puolueen presidenttiehdokas voi. Ja keskustan nimekkäin ja kokenein EU-, euro- ja Nato-kriittinen poliitikko on tietysti Väyrynen, jolla myös pyrkyä presidentiksi riittää.

Saattaa olla, että keskustan johto oli vain hakevinaan Väyryselle vastaehdokasta ja pyydetyt olivat vain harkitsevinaan ehdokkuutta. Puoluejohto saattoi jo hyvissä ajoin päättää, että Väyrysellä testataan, onko Väyrysen linjalla mahdollisuus pysäyttää keskustalaisten vuotaminen perussuomalaisiin.

Ja Väyrynen saattaa onnistua. Timo Soinin kannattajat eivät halua hänestä presidenttiä, Soini halutaan pitää puoluejohtajana. Jos Väyrynen onnistuu ensimmäisellä kierroksella saamaan taakseen valtaosan keskustan äänestäjistä ja suuren osan perussuomalaisista, se on siinä: Väyrynen menee Niinistön kanssa toiselle kierrokselle. Jo tämä olisi Väyryseltä melkoinen temppu. Ja jos toisella kierroksella Väyrynen kykenisi tarjoamaan Niinistölle hiukankaan tasavertaisen vastuksen, keskusta saisi todella uutta tuulta purjeisiin.

Jos taas Väyrysen kampanja ei tuotakaan tulosta eikä pääsyä toiselle kierrokselle, puoluejohto voisi todeta, ettei keskusta tuollakaan linjalla taida pystyä nousemaan. Ja että kolmas ehdokkuuskerta Paavo Väyryselle toden sanoi.