Selittääkö alhainen verensokeri aviopuolisoiden keskinäisiä aggressioita?

Selittää, mikäli uskomme Pnas-tiedelehdessä julkaistua tutkimusta, jota toimittajat Päivi Repo ja Jani Kaaro referoivat Hesarissa (14/4).

Kokeisiin osallistui 107 pariskuntaa, keskimäärin 35-vuotiaita ja 12 vuotta naimisissa olleita. Ensin he täyttivät kyselyn, jolla mitattiin yleistä tyytyväisyyttä parisuhteeseen. Sitten kotiin annettiin mittari, jolla mitata verensokeri aamuin ja illoin. Lisäksi mukaan tulivat voodoo-nuket ja neuloja. Jos puoliso kiukutti illalla, nukkeen sai pistellä neuloja sen verran kuin kiukutti.

Ja tulos oli: ”Kun ihmisten verensokeri oli alhaalla, he olivat vihaisempia puolisoilleen ja pistivät nukkeen enemmän neuloja.” Itsehillintä vaatii energiaa, jota verensokeri tuo. Ja kun sitä on liian vähän, ärtymys ottaa vallan.

Tämä ei ollut koesarjan ainoa koe, mutta muut osat tukivat perushavaintoa. Ja sitä tukevat myös kaikentasoiset arkihavainnot. Taannoin eräs mainos esitteli töistä kotiin tulevan vihaisen luolamiehen, joka ruokaa saatuaan muuttui kirjaimellisesti eri mieheksi, joka ryhtyi ehdottelemaan vaimolleen teatteriin lähtöä. Ja jokaisen omakohtainen kokemus sanonee samaa, vaikka nälkäisyyden tuottama aggressioherkkyys varmasti yksilöllisesti vaihteleekin. Omakohtaisesti tämä on harvinaisen tuttu ilmiö. Läheisimmät ihmiseni eli vaimo ja pojat tietävät hyvin tarkkaan, missä päivän vaiheessa mittavia pyyntöjä tai ehdotuksia ei tosiaan kannata esittää ja milloin niille taas on suotuisat olosuhteet.

Verensokeria nostaa siis ruoka, syöminen. Tulevana pääsiäisenä kannattaa siis annostella kaikille riittävästi lammasta, mämmiä, pashaa ja kananmunia – ei liikaa kerralla, mutta tasaisin väliajoin. Näin ruumiin mukana ylösnousee aina myös henki.

Silloin voodoo-nukkeja eikä neuloja tarvita.