Barack Obama jatkaa USA:n presidenttinä – ja koko USA:n ulkopuolinen maailma huokaisi helpotuksesta.

Vajaat viikkoa ennen vaaleja julkaistiin nimittäin kyselytutkimus, jossa oli haastateltu 26 000 ihmistä 32 eri maapallon maasta (nettilehti Uusi Suomi 2/11). Siinä kysyttiin, kumpaa USA:n presidenttiehdokkaasta kannatat. Kaikista ehdokkaan valinneista 81 % olisi äänestänyt Obamaa. Obama oli kärjessä 31 maassa, vain Israelissa Romney oli niskan päällä.

Eniten Obamaa kannatettiin Islannissa, Hollannissa, Portugalissa ja Saksassa, joissa Obaman kannatus oli lähes 100 %. Suomessa Obama oli tutkimuksessa olleista maista yhdeksänneksi suosituin – prosentti 95.

USA:n presidentti esiintyy mielellään vapaan maailman johtajana. On eduksi, jos vapaa maailma myös mieltää USA:n presidentin legitiimiksi tähän tehtävään.

Edellisvaalien jälkeisessä hurmoksessa Barack Obamalle myönnettiin etukäteen Nobelin rauhanpalkinto, ilman konkreettisia näyttöjä. Näyttöjä kaivataan yhä, Osama bin Ladenin tapattaminen ei sellainen välttämättä ole. Toisella kaudellaan Obaman pitäisi on vapaampi toimimaan näkemystensä mukaisesti, kun ei ole enää tarvis varmistella toisen kauden valintaansa – nimenomaan ulkopolitiikassa, jossa kongressi ei ole samalla tavalla tiellä kuin sisäpolitiikassa.

Nyt niitä näyttöjä olisi siis syytä tulla.