Uudessa eduskunnassa on nyt naisia enemmän kuin koskaan ennen, 47 % eli 94 edustajaa. Suomen EU-komissaariksi on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen, Jutta Urpilainen. Uuden hallituksen juuri nimetyistä ministereistä selkeä enemmistö on naisia.

Ja vielä enemmän. Näyttää siltä, että nuoret naiset tulevat muodostamaan hallituksen ykkösketjun: Li Andersson (32 v), Katri Kulmuni (31 v), Sanna Marin (33 v), Maria Ohisalo (34 v), Annika Saarikko (35 v) ja (puolikasministeri) Hanna Sarkkinen (31 v). Heissä kaikissa tuntuu olevan nyt jotain enemmän kuin miespoliitikoissa: määrätietoisuutta, draivia, sitkeyttä.

Vasemmiston Li Andersson on jo puolueensa johtaja ja vihreiden Maria Ohisalo vain nimitystä vailla. Demarien Sanna Marin, vasemmiston Hanna Sarkkinen sekä keskustan Katri Kulmuni ja Annika Saarikko ovat puolueidensa potentiaalisia tulevia puheenjohtajia. Kaikilla on myös vankka kannatus äänestäjien keskuudessa. Li Andersson sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä koko maassa (24 000), Sanna Marin oli demarien ääniharava (19 000). Maria Ohisalo sai toiseksi eniten ääniä vihreistä (12 000), vasemmiston kärkilukuja oli Hanna Sarkkisella (11 000) ja myös keskustan Annika Saarikolla (9 400) ja Katri Kulmunilla (8 400).

Tätä kuusikkoa yhdistää se, että he ovat nousseet asemiinsa varsin nuorina ja se, että he ovat miltei saman ikäisiä. He ovat kasvaneet 1990-luvun lamasta toipuvassa Nokia-vetoisessa EU-Suomessa, ja he olivat mannheimilaisen sukupolviteorian valossa nuoruutensa otollisessa iässä, kun Tarja Halonen valittiin ensi kertaa presidentiksi – ja pian sen jälkeen terroristit tuhosivat WTC-tornit. Kuusikko kuuluu yhdistävän kokemuspohjan luomaan samaan poliittiseen sukupolveen, vaikka he edustavatkin eri puolueita. Tämän Y-sukupolveksi kutsutun kokemus- ja ajatusmaailmaa Mikko Piispa on kirjassaan ansiokkaasti analysoinut (arvioni kirjasta YP 4/2018).

Suomen naisten yli sata vuotta kestänyt eteneminen kaikilla aloilla näyttää nyt saavuttavan täydellä voimalla myös politiikan, ja kärjessä rynnistävät modernin kansanrintaman nuoret naiset.