Suomen hallituksen naisjohtajiin kohdistuu somessa jatkuva vihakampanja, raportoi Naton alainen tutkimuslaitos Stratcom (YLE 18/3). Tutkimuksen oli alun perin tilannut Juha Sipilän hallitus keväällä 2019. Naisvihamielisessä kampanjassa kyseenalaistetaan heidän arvonsa, päätöksentekokykynsä ja johtajaominaisuutensa.

Naisjohtajiin kohdistuva somekirjoittelu on joka puolella maailmaa tunnettu ilmiö. Tutkimuslaitoksen raportissa ”Suomen naisministereihin kohdistuvaa vihatwiittausten määrää kuvaillaan suhteettomaksi”.

Tähän ei ole tuntunut vaikuttavan, että hallituksen viidestä naispuoluejohtajasta kaksi on korvautunut miesministereillä. Kun Katri Kulmuni joutui luopumaan valtiovarainministerin salkusta, tilalle valittiin vanha konkari Matti Vanhanen, koska keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ei halunnut ottaa ainakaan heti keskustalle kuuluvaa ykkösvirkaa. Joulukuussa äitiyslomalle jäi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jota nyt sijaistaa nuori mies Jussi Saramo.

Näin siksi, että juuri nyt kaikki ja kaikensuuntainen kiinnostus tuntuu suuntautuvan nimenomaan pääministeri Sanna Mariniin. Menossa on ehkä toiseksi kiihkein, vaativin ja työteliäin vuosi mitä Suomen pääministereillä on sotien jälkeen ollut (Esko Aholla meni ehkä vielä vaikeammaksi vuosina 1991–92), ja silti Sanna Marin ilmestyy ruutuihin edelleen aina yhtä raikkaana, selkeänä ja osaavana – ja kaiken lisäksi kauniina.

Naisten johtamassa ainutlaatuisessa hallituksessa ja ennen kaikkea sen nuoressa pääministerissä kiteytyy se sukupuolten välisen vallanjaon siirtymä, joka on ollut meneillään jo pitkään ja joka tällä vuosituhannella on tehnyt laadullisen harppaukseen. Nyt naiset ovat vallanneet koulutusmarkkinat ja astuvat eturiviin lähes kaikilla aloilla, yksi toisensa jälkeen.

Kun yksi ryhmä nousee, toinen vajoaa – mutta ei tasaisesti. Miesten maailmassa on syntynyt huonojen kierteiden katvealueita, jotka ruokkivat yleistä katkeruutta. Ja katkeruus muuntuu helposti vihaksi niitä vastapuolen edustajia kohtaan, jotka kiitävät menestyksen harjalla. Ja otollisin kohde käänteiselle ihailulle on nuori vallakas nainen, joka on joka suhteessa ylivoimainen.