Tilastojen mukaan tämä talvi on ollut pilvisin ja pimein miesmuistiin. Niinpä kontrasti oli tänään sunnuntaina (24/2) hurja, kun aurinko helotti täydeltä taivaalta ja mittari kipusi iltapäivällä useita asteita nollan yläpuolelle. Kelpasi kuljeskella ympäristössä. Ja ennuste lupaa aurinkoa koko ensi viikoksi. Onko kevät siis alkamassa?

No on ja ei. Ilmatieteen laitoksen Wikipedia-artikkeli kertoo, että terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa 0:n ja + 10:n asteen välille. Tuoreen ennusteen mukaan yöt painuvat ensi viikolla ja vielä seuraavallakin roimasti pakkasen puolelle, joten termisen kevään haarukkaan ei vielä ylletä.

Viime talvena, joka oli yhtä runsasluminen ja ”vanhanaikainen” kuin tämäkin, terminen kevät alkoi Wikipedian mukaan etelässä 10. maaliskuuta. Jos nyt mennään samaa rataa, kevät alkaa aika tarkalleen kahden viikon kuluttua. Sen jälkeen lumet sulavat aukeilla paikoilla 2-3 viikon kuluessa, metsissä pari viikkoa myöhemmin.

Huhtikuussa alkaa sitten vuoden julmin kuukausi, jolloin kaikki on paljasta, mutta mikään ei vielä kasva. Ensimmäiset yli 10-asteiset kesänkaltaiset päivät kyllä ilmaantuvat, sortuakseen pian takatalveen eli lumisateeseen ja yöpakkasiin.

Toukokuussa talven selkä lopulta katkeaa ja ollaan kesän kynnyksellä. Vanha kirjeenvaihtokaverini, edesmennyt Seppo Toiviainen, kuvasi aikanaan kevään vaihtumista kesäksi niin osuvasti, että sitä on pakko siteerata tässäkin (lainaus opuksesta Kaksi kirjaa – ja se kolmas, WSOY 2007, 195 ja 465). Kirjeessään Seppo kertoo, että hänellä on ikkunalaudallaan pieni Pushkinin posliininen patsas, jonka yli hän usein katsoo ulos. Toukokuun 19. päivänä 1999 Seppo kirjoitti:

”Pushkinin pään takana näen tutun keväisen, ihastuttavan näkymän: aalto- taikka linssipilvien muodostuman. Voi että se on kaunis. Se syntyy aika hassusti: lämmin ilmavirta rupeaa kiipeämään kylmän yläpuolelle tuossa 5–7 kilometrissä. Ulkonahan on nyt tosi lämmintä. Ihana näky, kohta tulevat cumuluspilvet, nuo kukkakaalit, jotka ovat ikuinen merkki siitä, että Suomen kesä on alkanut.”

Kevät – ja sitten Suomen kesä!