Marraskuun 8. päivänä Donald Trump löi amerikkalaiset ja koko muun maailman ällikällä, ja vielä kaksi kertaa saman vuorokauden aikana. Ensin hän voitti Hillary Clintonin harvinaisen likaisen ja räävittömän kampanjan ansiosta, minkä aikana hän solvasi molempien pääpuolueiden eliittiä, meksikolaisia, muslimeja, naisia ja vaati Hillary Clintonia vankilaan ja nimitti Barack Obamaa historian huonoimmaksi presidentiksi.

Kun tulos oli varmistunut, Trump piti vaaliyönä voittopuheen, jonka aluksi hän kehui Hillary Clintonin ansioita, kertoi haluavansa yhdistää kansan ja rakentaa yhteistyötä eri poliittisten tahojen kanssa ja toivovansa hyviä suhteita maailman maihin. Hiukan myöhemmin Trump tapasi Obaman Valkoisessa talossa, ja keskustelun jälkeen Trump ilmoitti, että Obama on ”hieno mies”.

Oli kuin susi olisi lennossa vaihtanut lammasten vaatteisiin. Mistä moinen täyskäännös saattoi johtua? Sen taustaa selvittää erinomaisesti Hesarin toimittajien Laura ja Saska Saarikosken pikavauhtia tehty, mutta taitava ja oivaltava kirja ”TRUMP – mies kuin Amerikka”, joka ilmestyi jo muutama kuukausi ennen marraskuun vaaleja.

Heti kirjansa aluksi Saarikosket pelkistävät keskeisimmän johtopäätöksensä:

”Jos Donald Trumpiin pitäisi liittää vain yksi ominaisuus, se olisi voitonhalu – hellittämätön, suorastaan pakkomielteinen muiden päihittämisen vimma.”

Saarikosket painottavat, että Trumpin tärkein markkinointiperiaate on aina ollut arvaamattomuus härskiyteen asti: kaikki julkisuus on lopulta hyvää, koska sen perusteella tekijän nimi jää mieleen. Siksi Trumpin vaalikampanja oli niin räävitön ja likainen: sen avulla puhuteltiin unohdettua kansaa, murjottua valkoista enemmistöä ja erotuttiin muista sisäsiisteistä ehdokkaista.

Voi olla, että Trump ei itsekään uskonut voittoonsa, vaan piti kisaa oivallisena ja maailmanlaajuisena markkinointikampanjana, jonka tärkein tarkoitus oli myydä Trumpin tärkeintä tuotetta eli Trump-brändiä.

Mutta kun hän voitti, Trumpin voitonhimo takaa sen, ettei nyt saatu voitto riitä. Sen perään Trumpin on saatava myös toinen presidenttikausi, koska yhden kauden presidentti on säälittävä luuseri – kuten Jimmy Carter tai George Bush vanhempi.

Toista kautta ei enää voi saada likaisella ja härskillä kampanjalla. Jotta voisi tulla valituksi uudelleen, neljässä vuodessa on pakko saada aikaan jotain todella näkyvää ja suurta kannatusta luovaa, nimenomaan jenkkien omassa taloudessa ja unohdetun kansan työllisyydessä ja asemassa. Miten? Trumpin vaaliyön voittopuheessa oli vain yksi konkreettinen tavoite eli tämä:

”Me tulemme korjaamaan kaupunkikeskuksemme ja uudelleen rakentamaan moottoritiet, sillat, tunnelit, lentokentät, koulut ja sairaalat. Me tulemme uudelleen rakentamaan infrastruktuurin, joka ei muuten tule jäämään kakkoseksi millekään muulle, ja laitamme miljoonat ihmiset työskentelemään jälleenrakennustöissä.”

Trumpin mielessä tuntuisi väikkyvän F.D. Rooseveltin New Deal 2.0, mitä myös isoista vapaakauppasopimuksista irtautuminen palvelisi. Ohjelma vaatisi kongressin enemmistön tuen ja siksi Trump vaihtoi heti vaalin ratkettua vihapuheesta sovinnon rakentamiseen vähän joka suuntaan – myös demokraatteihin, joilta moinen infra-ohjelma varmasti saisi tukea. Saman tien roskakoriin ovat lentäneet hurjimmat vaalilupaukset. Trumpin arvaamattomuus jyllää.