EVAn johtaja Matti Apunen lähetti kommentin eiliseen blogi-juttuuni (Krista Kiuru ja YLE). Apusen luvalla julkaisen alla hänen viestinsä ja sen alla vastaukseni siihen.

”Terve, kommentoit blogissasi perjantaista Pressiklubia. Kirjoitat:

”Kiihkeässä keskustelussa Jan Vapaavuori puolusti syntynyttä ratkaisua niin painavin ja perusteellisin argumentein, ettei Apuselle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin uhoaminen – ja niin Vapaavuori tuli pyyhkineeksi Apusella studion pöytää.”

Kun nyt olet julkisesti näin ilmoittanut, niin kerropa mikä osa puheestani oli uhoa? Vapaavuori ei pitänyt kysymyksiäni uhona. Sinulla sen sijaan näyttää ideologia painavan hartioilla. Et käsittele yhtään esittämistäni asiakysymyksistä, vaan yrität leipoa minusta uhoavan hölmön. Tyylikkäämpää olisi, jos keskustelisit palstoillasi argumenteistani. Aloita vaikka tästä:

Miksi yhden, kilpaillussa ympäristössä toimivan valtion laitoksen julkisesti rahoitettu menotaso sidotaan vuosiksi eteenpäin ilman, että on edes määritelty tämän laitoksen tehtäviä?

Terv. Matti Apunen”

Vastasin näin:

”Terve, ja kiitos palautteesta! Kieltämättä mopo karkasi pikkasen käsistä – mutta en voinut vastustaa kiusausta, kun kokoomuslainen pisti vähintään tasavertaisesti kampoihin taitavalle republikaanille! Asiallisesti vastakkain tässä on kaksi ideologista linjaa, joita molempia voi todella puolustaa argumentoiden.

Vastaus kysymykseesi: olennaista ratkaisussa on pysyvän veroluonteisen julkisen rahoituksen järjestäminen YLElle, koska eduskunta haluaa säilyttää julkisen viestintäkanavan kaupallisten rinnalla. Rahoituksen sitominen indeksiin säilyttää sen reaaliarvon ennallaan, mutta ei rahoita kasvua – ja samalla indeksisidonnaisuus poistaa jatkuvan poliittisen kaupankäynnin YLEn rahoituksen ympäriltä.

Se, että kaikki eduskuntaryhmät tulivat tähän mukaan, osoittaa että koko poliittinen kenttä haluaa säilyttää YLEn. Sähköisessä viestinnässä YLE oli ensin, kaupalliset ovat tulleet sen rinnalle vähitellen, mutta nykypäivänä ne hallitsevat jo suurta osaa kentästä. On tietysti ymmärrettävää, että kaupallinen media haluaisi viedä kentän valtauksen ’loppuun’ eli poistaa YLEn erityisaseman – mutta vastassa on nyt koko järjestäytynyt poliittinen kenttä, joka on toista mieltä.

t. Matti V, YP

PS: Arvostan terävää ja itsenäistä ajattelu- ja kirjoittamistapaasi, kuten yhteinen tuttavamme Kari Hotakainenkin. Välitin Karin kautta aikanaan (kun sait nimityksen EVAan) ehdotuksen, että YP julkaisisi mielellään näkemyksesi suomalaisen yhteiskunnan kehityshaasteista, tai jostain rajatummasta teemasta. Tarjous on edelleen voimassa.”