Harvinaisen pitkään ja hartaasti on taisteltu YLEn rahoitustavasta. Nykyisen sixpack-hallituksen viestintäministeri Krista Kiuru sai syksyllä kaksi kuukautta aikaa sellaisen mallin rakentamiseen, joka voisi vihdoin mennä läpi. Sellaisen mallin Kiuru myös rakensi – ja sai sen taakse KAIKKI eduskunnan poliittiset ryhmät, hallituspuolueista tiukimpaan oppositioon. Milloin on moista aiemmin nähty?

Suuret mediatalot ovat viime vuodet käyneet armotonta sotaa YLEn julkista rahoitusta vastaan. Kyse on ollut nimenomaan ideologisesta ristiretkestä: yhteiskunnassa kun ei saisi olla millään muulla kuin markkinalogiikalla toimivaa toimintaa. Nyt eduskunta, siis yksimielisesti, toteaa toisin: kyllä nimenomaan voi. Kokoomuksen entinen kansanedustaja, toimittaja Tuulikki Ukkola otsikoikin Uuden Suomen blogijuttunsa (16/12) näin : ”Krista Kiuru selätti mediamogulit”.

Viime perjantain Pressiklubi-ohjelmassa oli paljastavaa nähdä, kuinka syvästä ja fundamentaalisesta ideologisesta ja intressi-erosta on kyse. Vastakkain olivat kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja EVAn nykyinen johtaja, Aamulehden entinen päätoimittaja Matti Apunen. Kiihkeässä keskustelussa Jan Vapaavuori puolusti syntynyttä ratkaisua niin painavin ja perusteellisin argumentein, ettei Apuselle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin uhoaminen – ja niin Vapaavuori tuli pyyhkineeksi Apusella studion pöytää.

Jan Vapaavuori on aiemminkin kunnostautunut itsenäisenä ja määrätietoisena toimijana. Nimi kannattanee painaa mieleen niissä piireissä, joissa kokoomuksen seuraavaa johtajaa ryhdytään aikanaan miettimään.