Hallituksen kehysriihen päätösten piti kannustaa yrityksiä investoimaan voittonsa itseensä eli firman kasvuun ja työllistämiseen. Siksi alennettiin yhteisöveroa ja – ja kuten väitettiin – kiristettiin osinkojen verotusta.
Lukuisat asiantuntijat (mm. Etlan tutkija Niku Määttänen, Uusi Suomi 27/3) ovat ehtineet jo kertoa, että yhteisöveropäätös oli OK, mutta osinkopuolella mentiin tavoitteiseen nähden ojasta allikkoon: pienten yritysten omistajien ja pörssiyhtiöiden pienomistajien osinkojen verotusta todella kiristettiin (30/32 %:iin), mutta perheyritysten ja pörssiyhtiöiden suuromistajille ollaan antamassa lottovoitto: osinkojen vero putoaisi 8 %:iin. Paketin vaikutus olisi tasan päinvastainen mihin hallitus sanoi pyrkivänsä: se ei kannusta suuromistajia investoimaan, vaan ulosmittaamaan firmasta kaiken mahdollisen – kun kerran halvalla saa.
Nyt olennainen kysymys on, oliko hallituksen päätös tietoinen linjaus, ja jos oli, kuka hallituksessa tätä tietoisesti ajoi. Nimittäin: Niku Määttäsen mukaan päätös poikkesi ratkaisevassa kohdassa (tuottorajan taso) taustana olleen Martti Hetemäen verotyöryhmän suosituksesta. Miksi näin tapahtui, kuka asian ajoi läpi? Katseet kääntyvät pääministeri Jyrki Kataiseen – ajoiko linjaa joku lobbari, paikallinen ”Himanen”?
Vai oliko tämä Kataisen ja samalla kokoomuksen tietoinen linja, suunnata kaikki edut suurpääomalle ja kiristää pienomistajien verotusta? Tähän viittaisi Jan Vapaavuoren välitön reaktio kehyspäätöksen jälkeen. Mutta: vaikea on uskoa, että nykykokoomus näin räikeän alastomasti olisi kasvattamassa tulovirtaa sille jo kaikkein vauraimmalle pienporukalle, jolle kaikki hyvä on viime vuosikymmeninä kanavoitu.
Toinen mahdollisuus on se, etteivät Katainen ja kokoomus oikein tajunneet, mihin lobbarien suositus käytännössä johtaa. Jos näin on, se on tosi noloa – mutta vielä nolompaa se olisi vasemmistopuolueille ja erityisesti Jutta Urpilaiselle, jonka alaa asia valtiovarainministerinä on. Eivätkö he tosiaan tienneet, mitä olivat tekemässä? Rkp tietysti taputti päätökselle, vihreitä ja kristillisiä se ei tainnut pahemmin kiinnostaa, koska eihän siinä ollut kyse avioliittolain uudistamisesta.
Hallituksen kannalta ulospääsytietä tarjoaa kuitenkin Paavo Arhinmäenmyöhäisherännäisyys eli jälkijättöinen varauma osinkopäätökseen, jonka taakse hän sai koko hallituksen. Sen mukaan kehyspäätöstä tullaan kesällä tarkistamaan, jos sen todelliset vaikutukset ovat viemässä aivan väärään suuntaan.
Kokoomuksen kuumakallet tietysti tuoreeltaan haukkuivat Arhinmäen esityksen – mutta tulevat Paavoa aikanaan kaksin käsin vielä kiittämään. Se kun tarjoaa hallitukselle nyt ainoan kunniallisen väylän pelastaa kasvonsa. Sikäli kuin se on enää mahdollista.