Klaus Mäkelä kuoli 17.12.2013. Tammikuussa ryhdyimme (Auli Hakulinen, Risto Jaakkola, Kerstin Stenius, Matti Virtanen) suunnittelemaan Klausin muistokirjaa, jonka tekijöiksi löytyi suuri joukko halukkaita ja nopeita kirjoittajia, joiden käsikirjoitukset toimituskunnan kaksi ensiksi mainittua jäsentä toimittivat valmiiksi. Kirja on jo painettu, sen julkistus on torstaina 12/6 ja postitus ennakkotilaajille on käynnistymässä.

Toimituskunnasta ensimmäisenä Kerstin Stenius näki valmiin tuloksen ja lähetti aamulla 8/6 viestiä:

”Eilen iltapäivällä näin Klaus-kirjan. Se on todella hyvänäköinen ja houkutteleva. Taittaja Tiina Kaarela on tehnyt loistavan työn. Valokuvien käyttö kannessa on nerokas. (Klausin puoliso) Pirjo (Paakkanen) oli kirjasta onnellinen.”

Kirjan takakansiteksti pelkistää näin: ”Kirja kertoo erikoisesta suomalaisesta miehestä ja hänen elämästään ja sitä kautta yhden sukupolven verkostoista ja teoista yli tieteenala-, kieli- ja kansallisten rajojen. Ja myös uskosta, että yhteisellä toiminnalla voidaan vaikuttaa tulevaisuuteen – niin kuin voitiinkin.”

Kerstinin viestiä edeltävänä yönä näin tunnelmaltaan vahvan unen, jonka sisällön peruskuvion kirjoitin heti aamulla muistiin eli näin:

”Unessani olimme tulossa Klaus Mäkelän kanssa jostain, elokuvista ehkä. Oli talvi, lunta joka puolella. En muista miksi, mutta yritin pontevasti siteerata Klausille Eino Leinon ’Laulajan laulun’ yhtä kohtaa, joka menee näin: ’Runot kaikki luojalle kelpaavat, jos runo on muuten hyvä’. Mutta aina jossain vaiheessa sekosin, enkä saanut toistettua sitaattia kokonaan oikein. Yritin useamman kerran, aina yhtä huonolla menestyksellä, ja lopulta Klaus kääntyi puoleeni ja sanoi klausmaisesti: ’Tuota runoa en tunne’. Ja heti perään: ’Pankit ovat vielä auki. Täytyy mennä.’ Ja samassa Klaus alkoi etääntyä kiihtyvällä vauhdilla, kangaskassi heiluen. Maisema muistutti oudosti Helsingin keskustaa ja Klausin suunta jyrkästi alenevaa Kalevankatua, jota reunustivat upeat lumivallit. Vain hetki, ja hän oli kadonnut näköpiiristä.”

Klaus Mäkelän muistokirjan ja sen kirjoittajien tarkempi esittely oli YP:n numerossa 2/2014 (ilmoitus s. 237). Kirjaa voi edelleen tilata samasta nettiosoitteesta kuin ennakkoonkin (www.nordicwelfare.org/klausmakela), hinta on myös sama eli 25 euroa, mutta nyt päälle tulee postitusmaksu. TIEDEKIRJA välittää muistokirjaa kirjakaupoille ja myy sitä omassa, viikko sitten avatussa uudessa kauniissa myymälässään Säätytalon vieressä, Kansallisarkistoa vastapäätä.