Ensi lauantaina, 21. joulukuuta klo 19.11 on Suomessa vuoden pimein hetki. Aurinko on silloin täältä katsoen kiertonsa matalimmassa kohdassa ja päivä pysyy lähes yhtä lyhyenä kolmen päivän ajan, 20–22/12. Vanha kansa sanoi, että silloin aurinko vuosiurakkansa tehtyään ”lepää hetken” – ennen kuin aloittaa uuden nousunsa.

Tänä vuonna kaikkinaista pimeyttä on avittanut se, ettei maahan ole täällä etelässä tullut pysyvää lunta eikä ennusteen mukaan ennen joulua tulekaan. Mutta onneksi emme elä enää pelkästään luonnon armoilla, vaan läsnä ovat median välittämät valovoimaiset joulumarkkinat.

Ja sieltä markkinoinnin loiskiehunnan maailmasta saattaa yllättäen nousta jotain poikkeuksellisen hyväntuulista ja taitavasti tehtyä.

Ehdoton huippu tässä suhteessa on WSOY:n ja Tammen kahden mainoksen sarja, jonka päähenkilö on Katja Kettu. Molemmissa Katja ilmoittaa aluksi että ”nyt ruutu kiinni ja kirja auki” ja napsauttaa samalla kaukosäätimellä ”ruudun” kiinni, ja sitten ruutuun ilmestyy paitsi Katjan omien (Kätilö, Piippuhylly) myös muiden kuumimpien kirjailijoiden (kuten Alice Munron ja Jo Nesbön) kirjoja, joita Katja sanoo suosittelevansa.

Lopuksi Katja tulee lähikuvaan, sanoo sormi suun yli vedettynä ”shh” ja jatkaa: ”Ja minä olen juonessa mukana.” Katja Kettu on erinomainen kirjailija (viimeksi Kätilön ruotsinnos sai äsken rapakon takana ylistävät arvostelut), mutta että myös ilmiömäinen performanssi-taiteilija! Katjan ilmestyminen ruutuun valaisee koko huoneen (mainokset löytyvät myös YouTubesta, parhaiten hakusanoilla ”Nyt ruutu kiinni ja kirja auki”).

Lopuksi on syytä muistuttaa, että Katja Kettu on ollut YP:n kolumnisti viimeisten kahden vuoden ajan – Juha Partasen, Ilpo Tiihosen ja Tuomas Kyrön kausien jälkeen. Ja ollut ihan aito eikä vale-kolumnisti.