Siperian hönkäilyt ovat pitäneet huolta siitä, että tämä talvi on ollut koko Euroopassa aivan kamala: pakkasta, lunta ja kovia tuulia on ollut Espanjassa asti. Uutiset ovat kertoneet kylmyyteen kuolleista kymmenistä asunnottomista.

Kamalan talven järkyttävin uhri on kuitenkin ollut ruotsalainen mies, jonka kohtalosta tiedottaa tänään (18/2) mm. Helsingin Sanomat näin (sama uutinen on levinnyt lähes kaikkeen nettimediaan):

”Ruotsalainen mies oli loukussa lumen peittämässä autossa parin kuukauden ajan. 45-vuotias mies pelastettiin perjantaina Uumajan ulkopuolella sijaitsevalta metsätieltä, jota ei aurata koskaan… Poliisi kertoo uskovansa miehen tarinan. Todennäköisesti hän on säilynyt hengissä syömällä lunta, minkä lisäksi makuupussista on ollut apua.”

Myöhemmin tänään MTV3:n nettisivut julkaisivat valokuvia ruotsalaismiehen autosta. Ulkoapäin otetuista karmeista kuvista tosiaan ilmenee, että auto on keskellä metsätietä, ja lunta on joka puolella niin paljon, että auton renkaat tuskin näkyvät – ja auton katolla on ainakin puoli metriä lunta. Ovesta mies on onneksi päässyt ulos, koska oven edusta on tasaiseksi poljettu.  Sisäpuolelta otetusta kuvasta näkee, kuinka rankka talvi on ollut: kojelauta on selvästi huurteessa ellei peräti jäässä.

Maikkarin kuva-uutisen kommenteissa useakin lukija ihmettelee, miksei mies yksinkertaisesti lähtenyt kävelemään metsätietä pitkin takaisin ihmisten ilmoille. Lukijat unohtavat, että Ruotsissa on totuttu siihen, että onnettomuuden sattuessa apua kyllä tulee. Sosialidemokraattien valtakaudella ajateltiin, että apuun rientää välittömästi valtio. Nykyisen porvarihallituksen aikana on totuttu luottamaan vakuutusyhtiöihin. Erään yhtiön tv-mainos onkin erityisen vakuuttava. Siinä mies on ajanut – metsätiellä muuten – autonsa romuksi puuhun, ja pian paikalle rientää orkesteri, joka alkaa laulaa: ”Don’t you worry about a thing…”, ja kun mies laulua kuunneltuaan katsahtaa autoromuunsa, sen paikalle onkin juuri tuotu upouusi korvaava menopeli.

Vakavasti puhuen: pitäisikö nettimediankin pikkasen harkita, millaisia uutisia se ottaa levittääkseen?