Olen parhaillaan Tuukka Tammen kanssa Koneen Säätiön tiloissa Helsingin Tehtaankadulla, jossa juuri (torstaina 14/2 klo 16.00) on päättynyt YP:n kannalta riemastuttava tilaisuus.

Koneen Säätiö antaa nimittäin vuosittain Vuoden Tiedekynä -palkinnon tieteellisille artikkeleille, joissa ”suomen kieltä on käytetty ansiokkaasti”. Palkinnon tarkoitus on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta, ja se jaetaan vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja ympäristön tutkimuksen kirjoittajille. Viime vuoden osalta oli yhteiskuntatutkijoiden vuoro. Palkintoa ei haeta, vaan säätiön hallitus nimeää henkilön, joka valinnat tekee. Palkintosumma on 25 000 euroa, mikä jaetaan kaikkien palkittujen kesken.

Juuri äsken palkinnon valitsija, professori Antti Karisto, jakoi palkinnon neljän artikkelin kesken – ja niistä kaksi on Yhteiskuntapolitiikka-lehdestä! Paikalla olivat palkittujen artikkelien kirjoittajat ja lehtien päätoimittajat (YP:n osalta siis sekä vanha että nykyinen). YP:n palkitut artikkelit olivat nämä:

Heikki Hiilamo ja Olli Kangas: ”Väärien profeettojen jäljillä? Kahdeksan erää tuloerojen vaarallisuudesta” (YP 2/12).
Leena Tervonen-Gonçalves ja Eriikka Oinonen: ”Vertailun valta” (YP 1/12).

Vaikka olenkin jäävi, sanon silti: oikein valittu! Molemmat artikkelit olivat myös minusta poikkeuksellisen laadukkaita ja hyvin kirjoitettuja, ja siksi numeroidensa kärkitekstejä. Ja ennen kaikkea: kummankin fokus on kansainvälisissä vertailuissa, niiden sudenkuopissa, mahdollisuuksissa ja metodisessa terävöittämisessä. Kansallinen katse ei näe mitään, jos se katsoo vain itseensä. Vain kansainvälinen vertailu luo suhteellisuudentajua – mutta vertailu on myös vallankäyttöä, joka saattaa tuota tajua vääristää.

Onnittelut palkituille – ja heidän kauttaan kaikille YP:n kirjoittajille!