Eilisissä kunnallisvaaleissa kaikki eduskunnassa mukana olevat puolueet voittivat, tavalla tai toisella. Hesarin Marko Junkkari otsikoikin eilisillan nettikolumninsa näin: ”Hyvän mielen vaalit”.

Kyselyiden perusteella oli selvää, että perussuomalaiset saavat roimasti lisää ääniä suhteessa viime kunnallisvaaleihin – mikä automaattisesti merkitsee, että joku tai jotkut vanhat puolueet menettävät osuuttaan. Nyt kävi niin, että kaikki muut menettivät, mutta tasaisesti kautta linjan ja vain vähän.

Hallituksen voimakaksikko kokoomus ja demarit hävisivät kumpikin 1,6, vihreät 0,4, vasemmisto 0,8 ja kristilliset 0,5 prosenttiyksikköä. Kyselyt ennen vaaleja ennustivat vihreille romahdusta pääkaupunkiseudulla, mutta sitä ei tullut – paljolti tuoreen ja fiksun puheenjohtajan Ville Niinistön ansiosta. Ainoa hallituspuolue, joka ei hävinnyt yhtään vaan pysyi täsmälleen ennallaan, oli rkp – ehkä myös uuden sympaattisen puheenjohtajansa, Carl ”Harry Potter” Haglundin ansiosta.

Vielä olennaisempaa oli, että suhteessa viime eduskuntavaalien tulokseen hallituspuolueiden sisäinen asetelma pysyi lähes ennallaan: puolueiden suuruusjärjestys ja keskinäiset erot pysyivät kutakuinkin samana. Toisaalta oppositiopuolueiden (kesk+pers) yhteisprosentti eduskuntavaaleihin nähden pieneni nelisen yksikköä. Hallitus on vankka, suurta epäjärjestystä sen sisään vaalit eivät tuoneet.

Toisin on opposition laita. Keskusta kykeni tuoreen puheenjohtajansa Juha Sipilän johdolla oikaisemaan puolueensa viime vuosien syöksykierteen ja nostamaan sen kannatusta kolmella prosenttiyksiköllä suhteessa viime eduskuntavaaleihin – takaisin kolmen suuren joukkoon. Suhteessa viime kunnallisvaaleihin alenemaa tuli 1,4 %, mutta se oli pientä. Sipilä oli eilisten vaalivalvojaisten iloisin veijari, ja syystä.

Paradoksi on, että eilisen ainoa suurvoittaja perussuomalaiset olivat samalla myös suurin häviäjä. Voitto tuli suhteessa viime kunnallisvaaleihin, mutta odotukset perustuivat viime eduskuntavaalien jytkyyn ja vaaleja edeltäneisiin kyselytuloksiin. Niihin nähden Soinin puolueen tulos oli heikko, eroa keskustaan revähti yli 6 prosenttiyksikköä.

Silti perussuomalaiset myös aidosti voittivat. He säilyivät keskisuurena puolueena, selvästi suurempana kuin vihreät ja vasemmisto, hyvissä taisteluasemissa. Paljon riippuu EU:n ja euron tulevasta kehityksestä. Jos kriisi laantuu ja talous alkaa kohentua, jytkyt saattavat olla ohi. Jos ei, niitä voi vielä ilmetä. Toivorikkaasti Timo Soini jo ennusti vaali-iltana: ”Tulevissa EU-vaaleissa me olemme suurin puolue!”