Perjantai-iltana (10/8) Venäjän Tatjana Lysenko teki Lontoon kisoissa naisten moukarinheitossa toisella kierroksella olympiaennätyksen: 77,38. Neljännellä kierroksella maailman tv-katsojat näkivät ruudun grafiikan avulla (johtoheiton pituuden kaari piirtyi ruudussa kenttään), kuinka Saksan Betty Heidlerin moukari jysähti aivan Lysenkon tuloksen tuntumaan ja jäi siitä vain parikymmentä senttiä.

Mittamiesten päällikkö Franz Kafka kuitenkin totesi, ettei Betty Heidlerin heittoa voida mitata. Eikä mitattu. Heidler oli äimän käkenä, mutta kilpailu jatkui. Lysenko paransi viidennellään ja voitti kultaa tuloksella 78,18. Puolan Anita Wloderczyk sai myös viidennellään lekan lentämään, hopeaa tuloksella 77,60. Pronssi oli menossa kiinalaiselle Zhang Wenxiulle tuloksella 76,47.

Jos Franz Kafka olisi saanut päättää, tämä olisi ollut lopullinen palkintojärjestys. Mutta sitten oudot voimat puuttuivat peliin. Jostain syystä joku mittamiehistä oivalsi, että Heidlerin heiton on täytynyt näkyä myös tv:ssä ja grafiikan avulla voisi päätellä, kuinka pitkä heitto oli, ja missä kohtaa kenttää Heidlerin muokarin jättämä kuoppa on. Yhtä pitkällä ei voinut olla kuin kaksi muuta kuoppaa, Lysenkon kaksi ja Wloderczykin yksi, ja niiden sijainti voitaisiin myös paikallistaa tv-taltioinnin avulla. Sitten toinen mittamies keksi, että jostain varastosta voisi löytyä vanhaa riittävän pitkää mittanauhaa, jonka avulla Heidlerin kuoppa voitaisiin mitata. Ja näin menivät tekemään: Heidlerin neljännen heiton pituudeksi saatiin kuin saatiinkin mitatuksi 77,13, ja Heidler sai pronssimitalin (jos sai – Kiina teki heti protestin Zhang Wenxiun sikamaisen kohtelun perusteella).

Franz Kafka oli raivoissaan – kerrankin olisi ollut globaali mahdollisuus osoittaa reaaliaikaisesti, että kafkamaisuus on hyvissä voimissa. Jos Kafka olisi saanut päättää, jatko olisi mennyt suunnilleen näin.

Kysymys: Miksei Heidlerin heittoa muka voinut mitata?

Kafka: Heittojen määritys perustuu nykyään laser-pohjaiseen kolmiomittaukseen, ja Heidlerin moukari osui täsmälleen kentän sektorin keskipisteeseen, jossa on laitteen kapea katvealue. Osuma ei tullut näkyviin.

Kysymys: Moukarista syntyy aika selkeä kuoppa. Jos kuoppa oli katveessa, miksei heti haettu mittanauhaa?

Kafka: Mittanauhaa nykytekniikan oloissa? Millaisen kuvan Britannian maailmanherruudesta sellainen olisi antanut?

Kysymys: Mutta miljoonat tai ehkä miljardit ihmiset näkivät tv:ssä heiton aika tarkan pituuden?

Kafka: Oletteko tosiaan sitä mieltä, että kaikki mitä tv:stä tulee, on totta?

Kysymys: Mutta tämähän oli suora lähetys!

Kafka: Oliko? Futiksen EM-kisoissakin väliin leikattiin ennalta nauhoitettuja jaksoja. Tämäkin saattoi olla jokin Heidlerin aiempi harjoitusheitto. Itse asiassa luulen, ettei tätä Heidlerin neljättä olympia-heittoa ole lainkaan olemassa. Jos Heidler haluaa säilyttää kasvonsa, olisi paras olla hyvin tyytyväinen seitsemänteen sijaansa.