Mikä oli Paavo Lipposen rooli saksalais-venäläisen kaasuputkihankkeen konsulttina? Aamulehden kolumnistin Arto Luukkasen kirjoituksen aiheuttama kohu sai entisen pääministerin Matti Vanhasen asettumaan julkisesti tänään (HS-netti 4/1) puolustamaan Lipposta.

Vanhasen mukaan ”on täysin väärä käsitys, että Lipponen olisi palkattu lobbaamaan Suomen hallitus jättimäisen putkihankkeen taakse”. Vanhasen mukaan Lipposen toimenkuvana ei ollut lobata ulospäin, vaan toimia yrityksen sisäisenä neuvonantajana. Lipposen ansiona Vanhanen pitää, että putken viritellyt yritys alkoi ymmärtää, miten asiat Suomen lupaviranomaisten kanssa pitää hoitaa. Yhtiön oli vaikea tajuta, että kyseessä ei ollut poliittinen päätös vaan ympäristöviranomaisen ratkaisu.

Vanhasen kuvaus tuntuu harvinaisen uskottavalta. Miksei Lipponen ole itse kyennyt pelkistämään asiaa yhtä selkeästi? Asiaa ei yhtään auta se, että jonkun Arto Luukkasen kolumnin takia Lipponen kieltäytyy vastaamasta Aamulehden haastattelupyyntöön ja saman tien osallistumasta Aamulehden järjestämään presidenttipaneeliin, koska kaikella tällä on Lipposen mielestä ”selvä asenteellinen tarkoitus”.

Kaasuputken tapainen hanke herättää ilman muuta monenlaisia kysymyksiä ja epäluuloja, ja juuri tämmöisiin kuumiin kysymyksiin media herkästi tarttuu ja esittää ”asenteellisia” kysymyksiä – minkä Lipponen vanhana poliitikkona hyvin tietää. Mutta: jos itsellä on puhtaat paperit, miksei ottaisi (vaikka kuinka asenteellisia) kysymyksiä tilaisuutena kertoa, miten asia todella on? Jos vetää herneen nenäänsä ja kieltäytyy, silloinhan epäluulot vasta heräävät.

Toisaalta Lipposessa on aina ollut virkistävää se, ettei hän suostu muitta mutkitta tanssimaan median pillien mukaan vaan sanoo tarvittaessa ”so what”. Mutta Lipposen perusongelma on ollut sen sivuuttaminen, että media toistaa – toki usein kärjistyneen ”asenteellisena” – niitä kysymyksiä, joita lukijoiden enemmistön mielessä liikkuu. Toimittajalle sanottu so what päätyykin usein suoraan päin lukijan naamaa. Tämän hetken gallup-luvut kertovat, ettei tästä oikein hyvä seuraa.