Pitkään aiemmin Ruotsissa vaikuttanut ja nykyisin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajana toimiva Juhana Vartiainen ilmoittautui perjantaina (6/3) kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Julkisuutta varmasti syntyy, sillä Vartiainen on ollut 40 vuotta demaripuolueen jäsen. Sinänsä loikkaus ei ollut yllätys, koska, kuten loikkauksesta ennakkoon kertonut toimittaja Tommi Parkkonen (Iltalehti 5/3) totesi,

”politiikan analyytikot ovat usein todenneet Vartiaisen kuulostavan enemmän kokoomuslaiselta kuin demarilta”.

Tänään (6/3) kokoomus sitten ilmoitti asiasta virallisesti. Alexander Stubb kertoi Hesarin nettiuutisen mukaan tiedotustilaisuudessa olevansa Vartiaisen ehdokkuudesta niin innostunut, ettei saanut yöllä unta silmään:

”Stubb hehkutti, että Vartiaisesta tulee samalla puheenjohtajan oikea käsi ja talouspoliittinen neuvonantaja.”

Yksi keskeisimmistä talouspolitiikan teeseistä, jota Vartiainen on julkisuudessa toistuvasti korostanut (ja myös paljon mediatilaa saaden), on ollut tämä: työvoiman tarjonta kasvattaa automaattisesti työn kysyntää eli luo työpaikkoja. Arkijärki näkee kausaalisuhteen toisinpäin: työn kysyntä kasvattaa automaattisesti työn tarjontaa – katsokaa esimerkiksi it-sektorin kasvua Suomessa 1990-luvulla. Tai vastaavasti kääntäen Ruotsiin muuttoa 1970-luvulla, kun töitä Suomesta ei löytynyt tarpeeksi.

Vartiaisen teesin (jonka takana toki on laajempi koulukunta) ansio ei olekaan sen empiirinen pitävyys, vaan teesin soveliaisuus ja poliittinen käyttökelpoisuus syntyvät muuta kautta.

Pahinta, mitä talouseliitti voi kuvitella, on työvoimapula. Se siirtäisi työehtojen neuvotteluvaltaa ihan liikaa työntekijöille, sanelupolitiikka ei enää onnistuisi. Siksi olennaista on kaikin mahdollisin keinoin pitää yllä työvoiman ylitarjontaa, joko kotimaisin keinoin ja/tai maahanmuuttajien avulla. Tämän politiikan epäsuoraksi perusteluksi ja tueksi Vartiaisen koulukunnan teesi työvoiman tarjonnan kasvattamisen automaattisesti autuaaksitekevästä voimasta sopii erinomaisen hyvin.

Saattaa olla, että Vartiaisen loikkauksen johdosta demareissa hengähdettiin helpotuksesta. Kokoomuksen kannalta ei ole lainkaan varmaa, tuoko Vartiaisen loikkaus lisäarvoa nykyisen vaalikampanjan lopputulokseen.