Viikko sitten kirjoitin tällä palstalla, että hallitus ei ole rehellinen – kun se oli juuri esitellyt oman työelämäpakettinsa yhteiskuntasopimusneuvottelujen katkettua. Se oli näköharha. Hallitus ei ilmiselvästi haluaisi toteuttaa omaa ohjelmaansa, vaan on tehnyt sen painostaakseen työmarkkinajärjestöjä esittämään sellaisen järkevämmän vaihtoehdon, jonka vain ne voivat sopia.

Juha Sipilän ajaman yhteiskuntasopimuksen tärkein tavoite on ollut ja on laskea yksikkötyökustannuksia 5 prosenttia. Tätä tavoitetta ay-liike, varsinkaan SAK, ei hyväksynyt, ja siksi neuvottelut katkesivat kaksi kertaa. Sipilä ei suostu aloittamaan neuvotteluja kolmatta kertaa, mutta ottaisi vastaan (kuten hän eilen tv-puheessaan painokkaasti toisti) ilomielin ehdotuksen, jonka lopputulos on vaikutuksiltaan sama. Jos ehdotusta ei tule, hallitus toteuttaa oman mallinsa eli leikkaa lainsäädännön avulla ainakin ylityökorvauksia, sunnuntailisiä ja julkisen sektorin vuosilomia.

Ylityö- ja vuorolisien leikkaus kohdistuisi kaikkein rankinta ja raskainta työtä tekeviin (kuten hoitajiin, poliiseihin, kaupan työntekijöihin), joita kaikista työntekijöistä on vain pieni osa. Ylityö- ja vuorotyölisistä leikkaamista ay-liike ei missään tapauksessa voisi hyväksyä – ja hallitus tietää sen. Joten: käytännössä hallituksen esityksen tarkoitus on järeällä tavalla painostaa ay-liike tekemään korvaava ehdotus, jolla tuo 5 prosenttia saadaan kasaan.

Ja liikettä on syntynyt. Nopeasti ja aika yleisesti vaihtoehdoksi on kiteytymässä lomarahan jonkinasteinen pienentäminen, ehkä puolittaminen – mitä lainsäädännöllä ei voi toteuttaa. Sen avulla ylityö- ja vuorolisien leikkaukset ja ehkä paljon muutakin voitaisiin kipata pois keinovalikoimasta.

Lomaraha eli entinen lomaltapaluuraha on itsessään aikamoinen kummajainen 1970-luvulta, kun sen avulla yritettiin estää suomalaisia työntekijöitä siirtymästä lomilta suoraan Ruotsiin töihin. Tilapäiseksi tarkoitettu lisä muuttui pian saavutetuksi eduksi ja sitä kautta pysyväksi. Sen oikeutus tuntuu nykyisen työntekijäkunnan enemmistölle olevan aika hämärä, sen verran paljon halukkuutta lomarahan leikkaamiseen vaihtoehtona tuntuu olevan. Ennen kaikkea: se kohtelisi tasapuolisesti kaikkia, niin alakohtaisesti kuin tuloluokallisesti.

Juuri nyt näyttää siltä, että Sipilän hallituksen uhkarohkea painostus on tuottamassa tulosta. Akava ja STTK kertovat jo aloittaneensa vaihtoehtoisen mallin rakentamisen, ja samaa viestittää, joskin vastahakoisesti, SAK. Vaihtoehdosta neuvotellaan kulissien takana varmasti jo kuumeisesti, mutta ennen perjantaita ei tapahdu mitään, vaan homma sovitaan, jos sovitaan,  julkisesti vasta ensi viikolla. Perjantain suurmielenosoitus tarjoaa ay-liikkeelle oivan tilaisuuden päästää kuumimpia höyryjä ulos – eikä siksi ensi viikon sovussa kukaan menettäisi kasvojaan. Kaikki osaltaan taipuisivat, sekä hallitus että ay-liike.

Lopputulos kuitenkin olisi, että Juha Sipilän 5 prosenttia menee läpi.