Unto Hämäläinen kirjoittaa kolumnissaan tänään (7/4) näin:
”Arhinmäki keräsi siitä pisteitä, mutta hän esti myös Kataista, Urpilaista, Haglundia, Niinistöä ja Räsästä lyömästä päätään seinään. Arhinmäen vastalause tarjosi nimittäin hallitukselle kunniallisen perääntymistien veroehdotuksesta.”

Sattuvasti sanottu.

Kyse ei ollut mistään pikkujutusta tai aiemman päätöksen ”täsmentämisestä”, kyse oli uuden verorälssin synnyn estämisestä ja piensijoittajien verokohtelun selkeästä lieventämisestä. Ihmetystä herätti toisaalta Urpilaisen ja demarien täysi vaikeneminen ja toisaalta Kataisen ja kokoomuksen paniikinomainen äänekkyys kriisin aikana. Molempien poliittinen uskottavuus notkahti pahasti.

Kuka tästä episodista kerää suurimman poliittisen hyödyn? Iltalehden toimittaja Juha Keskinen veikkaa kolumnissaan (6/4) keskustaa ja sen tuoretta puheenjohtajaa Juha Sipilää. Keskisen mielestä Sipilä ei lähtenyt sotkun aikana ilkkumaan hallitusta, vaan osoitti poliittista taitavuutta antamalla Arhinmäelle nappisyötön ja saamalla aikaan korjausliikkeen hallituksen sisältä käsin:

”Näillä näkymin Sipilän sijoitus pääministeripörssissä nousi monta askelmaa. Sipilä vaikuttaa nyt asiantuntevalta ja selkeältä johtajalta. Hän pystyi osinkoveroasiassa kattamaan harvinaisen laajan kirjon poliittisia kansalaistoiveita. Sipilä toteutti perinteistä vasemmiston roolia oikeudenmukaisuuden vahtina, kun SDP ja vasemmistoliitto eivät siihen kyenneet. Lisäksi Sipilä pystyi kanavoimaan piensijoittajien ja pk-yrittäjien tuntoja, siis monesti perinteisten kokoomusäänestäjien näkemyksiä.”

Sipilää on moitittu liian kiltiksi mieheksi, joka ei haasta hallitusta kunnolla. Ehkä Sipilä on oivaltanut sen, että kansa on lopen kyllästynyt ”oppositiopolitiikaksi” kutsuttuun rutiininomaiseen räksyttämiseen, jossa kaikki hallituksen tekeminen julistetaan vääräksi. Paremmin puree se, että reagoi aitoihin ongelmiin ja esittää niihin selkeän vaihtoehdon. Ja mikä sen tehokkaampaa kritiikkiä voisi olla kuin se, että saa hallituksen itsensä myöntämään ja korjaamaan omat virheensä?

Juha Sipilän johdolla keskusta nousi jo kunnallisvaaleissa viime eduskuntavaalien aallonpohjasta ja tuoreimmassa Ylen gallupissa keskusta on jo ohittanut demarit. Kataisen hallituksen edessä ovat massiiviset sote- ja kuntaratkaisut, jotka ovat keskustan peruskauraa. Jos eurokriisi Kyproksen jälkeen rauhoittuu, saattaa hyvinkin olla, että poliittinen tyytymättömyys alkaa entistä voimallisemmin kanavoitua enemmän keskustan kuin perussuomalaisten suuntaan.

Jos näin käy, Juha Sipilä saattaa hyvinkin olla Suomen seuraava pääministeri.