Perjantaina (22/11) tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun John F. Kennedy teloitettiin avoautoonsa Texasin Dallasissa. Viime sunnuntaina (17/11) Hesari ohitti toimittaja Tuomas Niskakankaan jutussa tapauksen ylivoimaisesti tärkeimmän todisteen ydinsanoman ja ohjasi huomioon suosituimpaan viistotarinaan – kuten niin monet muut ennen häntä.
Lee Harvey Oswald ampui kolme laukausta Texasin koulukirjavaraston kuudennesta kerroksesta. Näistä toinen on Niskakankaan mukaan se, joka ”yhä kuohuttaa murhasta kiinnostuneita”. Tämä ”taikaluoti”, joka haavoitti paitsi Kennedyä myös hänen edessään istunutta kuvernööri John Connallya, on Niskakankaan mukaan ollut tapauksen suurin mysteeri – miten sen reitti on voinut mennä? Niskakankaan jutun loppuosa on sen todistusta, ettei kyse ole taikaluodista, vaan kyllä tämä yksi ja sama luoti on läpäissyt sekä Kennedyn että Connallyn.
Saattaa olla – mutta se ei ole olennaista. Olennaista on kolmas luoti, joka, kuten Niskakangaskin toteaa, ”osui Kennedyn päähän ja surmasi hänet”. Tämä luoti ei kuitenkaan Niskakangasta kiinnosta, kuten ei niin montaa muutakaan.
Ainoan autenttisen todisteen Kennedyn murhasta kuvasi Bell & Howell -kaitafilmikamerallaan Abraham Zapruder, juuri kun Kennedyn avoauto kaarsi Dallasin Dealey Plazalle ja kuolettavat laukaukset ammuttiin. Filmissä selkeästi näkyy, että Kennedyä (ja heti perään Connallya) osuu ensin selkäpuolelle, mutta kuolettava laukaus tulee edestäpäin: Kennedyn pää nytkähtää rajusti taaksepäin ja samalla Kennedyn takaraivosta irtoaa kappale, jota Jacqueline välittömästi lähtee hakemaan auton takaosasta. Oswald ampui auton menosuuntaan, tappava laukaus tuli jostain auton tulosuunnasta.
Jokainen, joka on nähnyt Oliver Stonen elokuvan ”JFK – avoin tapaus” (1991), ei voi unohtaa tämän Zapruder-filmin todistusvoimaa, joka elokuvassa oli keskeinen. Myös Tuomas Niskakangas mainitsee tämän Zapruderin, mutta vain siinä suhteessa, että se ”osoitti, että laukausten ajoitus ei täsmännyt”. Vielä suurempi hämmennys valtaa mielen, kun lukee Googlen Wikipedia-artikkelin Zapruder-filmistä. Se on todella pitkä ja perusteellinen, mutta sen ydin eli se, että filmi todistaa, että kuolettava luoti tuli vastakkaisesta suunnasta kuin mistä Oswald ampui, onnistutaan artikkelissa kokonaan ohittamaan.
Ylen TV1 esitti kuitenkin tänään (20/11) ranskalaisen dokumentaristin Patrick Jeudyn tuoreen elokuvan ”Kennedyn viimeinen päivä”. Jeudy käyttää siinä pelkästään 50 vuoden takaista dokumenttimateriaalia, jonka keskeisin osa on juuri Zapruder-kaitafilmi. Sen tulkinta heti tapahtuman jälkeen oli, että Kennedyn tappanut luoti tuli edestä. Saman totesi Kennedyä tutkinut kirurgi, joka ilmoittaessaan JFK:n kuolleen totesi medialle: tappava luoti osui suoraan päähän ja osoitti samalla omaa otsaansa.
Zapruder-filmi löytyy myös YouTubesta. Vaikka Patrick Jeudy dokumentissaan toteaa, että Zapruder-filmistä myöhemmin (Oliver Stonen elokuvan jälkeen?) on poistettu neljä ruutua – eli juuri ne, joissa tappava luoti osuu Kennedyyn – sen nykyversiokin on aika lailla vastaansanomaton.
En yleensä usko salaliittoihin, mutta Kennedyn tapauksessa kyllä. Ampujia oli vähintään kaksi, se on Zapruderin ja Jeudyn dokumentin valossa aivan selvää. Millainen ja kuinka suuri oli takana ollut salaliitto, on hämärän peitossa – Oliver Stonen elokuvan tarjoama selitys oli vähintään hatara. Ehkä selitys on vielä synkempi ja USA:n valtarakenteisiin niin pahasti menevä, ettei siihen parane puuttua? Bill Clinton julisti ensimmäisessä vaalikampanjassaan, että Kennedyn murha selvitetään perusteellisesti, jos hänet valitaan presidentiksi. Kun valinta sitten toteutui, Clinton ilmoitti yksikantaan, ettei tätä tapausta nyt sitten oikeastaan kannata enää penkoa.