Kun Paavo Haavikko ja Kalle Holmberg valoivat Kalevalan 1980-luvun alussa Rauta-ajan muottiin, koko kansakunta järkyttyi. Lähes pyhäksi kiteytynyt myyttinen kuvasto mullistettiin ja maallistettiin täysin.

Nyt Slush-tapahtumassa Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbackakertoi (YLE 19/11), että samanlainen keikaus on taas tekeillä, ihan uuteen suuntaan ja uusin keinoin. Peliyhtiöt Rovio ja Supercell aikovat tuottaa Kalevalasta kansainvälisten suurelokuvien tyyliin trilogian, jonka ensimmäisen osan on tarkoitus valmistua Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Vesterbackan mukaan elokuvalla ei vielä ole näyttelijöitä eikä budjettiakaan, mutta se tehdään isolla rahalla, koska sitä ei tehdä viidelle miljoonalle suomalaiselle vaan koko planeetalle. Vesterbackan mukaan elokuva tulee silti olemaan

”riittävän uskollinen kansalliseepokselle. Mutta me halutaan kertoa se tarina niin, että tässä nyt ei seikkaile jotain vanhempia eläkeläisiä. Tässä on nuoria, urhoollisia, eeppisiä sankareita. Tätä Kalevala-stooriahan ei ole ikinä kerrottu kovin lennokkaasti.”

Moderni tarinankerronta tulee Vesterbackan mukaan jo tekijöistä itsestään, he kun ovat kasvaneet Star Wars -elokuvien ja Taru Sormusten herrasta -trilogian kanssa.

Tässä vaiheessa on helppo ryhtyä epäilemään, että hankkeesta on tulossa jonkinlainen halpiskopio Vesterbackan mainitsemien elokuvien linjalla ja keinoilla – eräänlainen ”popcorn-versio Kalevalasta”, kuten Vesterbacka itse luonnehti. Mutta: jos tekijöillä on yhtään aitoa sisällöllistä kunnianhimoa sen lisäksi, että heillä on käytössään elokuvakerronnan mullistanut tietokone- ja digiajan kuvallinen ja äänellinen arsenaali, kaikki mahdollisuudet ovat avoinna.

Haavikko ja Holmberg onnistuivat rikkomaan ylevän akateemiseksi kivettyneen myyttisen kuvaston Rauta-ajan maagisella realismilla. Ensi kauhistukseni jälkeen muistan itsekin vasta silloin oivaltaneeni, että kummallisen kielen ja outojen hahmojen allahan Kalevalassa kulkee verevää ja jännittävää menoa. Nyt Iron Dangerin esittelyistä voisi päätellä, että nuori polvi on löytämässä Kalevalan myyttisen tason aivan uudella tavalla. Minä ainakin toivon, että he onnistuvat