Tanskalainen tv-sarja ”Vallan linnake” oli monin tavoin palkittu kansainvälinen menestys, jota minäkin ylistin tällä palstalla 18.11.2012.

Sarjan idean isä ja käsikirjoittaja oli tanskalaistunut Adam Price. Sama mies on ideoinut ja käsikirjoittanut uuden sarjan, suomalaiselta nimeltä ”Huuto syvyydestä”, jonka ensimmäisen jakson TV1 esitti eilisiltana (7.11.2017).

YLE esittelee sarjaa näin:

”Huuto syvyydestä kertoo vanhasta pappissuvusta, isistä ja pojista, odotuksista, rakkaudesta ja erimielisyyksistä.

Adam Price kasvoi maallistuneessa kodissa eikä ole uskonnollinen. ’Projekti lähti liikkeelle uteliaisuudesta. Halusin ymmärtää uskon ja uskonnon vaikutusta ihmisten motiiveihin ja toimintaan nyky-yhteiskunnassa.’

Draamapäällikkö Piv Bernth puolestaan toteaa: ’Sarjan visuaalinen ilme eroaa sateisista rikossarjoista. Myös aurinko saa paistaa. Haluamme tehdä tämän vähän uudella tavalla.’”

Miksi ihmeessä Adam Price on nyt ryhtynyt tekemään sarjaa pappissuvusta ja uskonnosta? Eivätkö ne länsimaissa edusta jo mennyttä ja aika lailla taka-alalle jäänyttä, hieman pölyistä maailmaa?

Vastausta kannattaa hakea siitä alkusysäyksestä, joka viritti Pricen mielessä idean Vallan linnakkeeseen. Vieraillessaan Suomessa Price kertoi YLEn haastattelussa (23.10.2012) näin:

”Olin kuntosalilla ja katsoin tv:ta, jossa silloinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen kertoi juuri vaalien uusimisesta. Kundi vieressäni kiljaisi vihaisesti: EVVK, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”

Ja Price jatkaa:

”Miksi me, jotka elämme demokratiassa, usein vähät välitämme siitä, kun taas toiset muualla taistelevat saavuttaakseen sen.”

Price päätti rakentaa poliittisen sarjan, joka puskee kliseytyneen ja arkipäivästyneen ”politiikan” läpi, sen todelliseen toimintatapaan ja aitoihin pyrkimyksiin.  Draaman avulla sen voi Pricen mukaan tehdä vain henkilöiden ja tunteiden avulla: ”Draama toimii ja koukuttaa, jos ensin luo henkilöitä, joita yleisö voi rakastaa.” Mutta ei vain rooleja, vaan myös hyviä näyttelijöitä. Vallan linnakkeen sydän oli Sidse Babett Knutsen, Huudossa syvyydestä loistaa Lars Mikkelsen.

Nyt Price on siis päättänyt tehdä uskonnolle saman kuin aiemmin politiikalle: herättää sen kuolleista. Sarjan ensimmäisen jakson perusteella näin myös tapahtuu.