EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto julkaisi kesäkuussa tutkimuspohjaisen artikkelin, jonka päätuloksen Haavisto tiivisti näin: ”Suomalaisen populismin kova ydin löytyy eliittien ja globalisaation vastaisuudesta.” Vaikka Haavisto nimittää kaikkea kriittistä radikalismia populismiksi, kyselytutkimuksen pohjalta tehdyt johtopäätökset ovat kiinnostavia.

Haaviston mukaan populismi jakautuu kahteen päähaaraan, kansallismieliseen ja vasemmistolaiseen radikalismin. Kansallismielisten kritiikin keskiössä on globalisaation aikaansaama maahanmuutto ja kehitys, joka samaan aikaan vie muualle suomalaisia työpaikkoja ja kaventaa kansallista päätösvaltaa. Vasemmistoradikaalien keskiössä on globalisaation tuottama eriarvoisuus ja markkinatalouden ylivalta, jotka hyödyttävät pientä eliittiä, joka huolehtii vain omista eduistaan.

Hätkähdyttävin Haaviston tuloksista oli kuitenkin vastaajien jakautuma, kun heiltä kysyttiin, millaista radikaalipuoluetta he olisivat valmiit äänestämään. Vankimman kannatuksen saisi ”äärikansallinen puolue, jota voisi äänestää jopa 25 % suomalaisista”. Vasemmistoradikaali puolue saisi taakseen vain 7 %, ja tutkimuksessa epämääräiseksi jäänyt radikaalivihreä puolue 11 %.

Näiden lukujen valossa ei ole ihme, että Jussi Halla-ahon johtama puolue on se, joka Timo Soinin luoman liikkeen pesänjaossa on gallup-tietojen valossa haukannut kannattajista suurimman ja myös kasvavan osan. Tämä tietää myös vahvaa myötätuulta Halla-ahon perussuomalaisten valitsemalle presidenttiehdokkaalle Laura Huhtasaarelle, kuten Hesarin toimittaja Kalle Silfverberg (8/9) ennustaa:

”Huhtasaari on ainoa ehdokas, jossa yhdistyvät muista erottuva ikä, sukupuoli, tausta, asioitten esitystapa – ja tärkeimpänä – politiikan sisältö. Täydellinen myrsky siis.”

Ilkka Haaviston tutkimuksen valossa Huhtasaari voi presidentinvaalien ensi kierroksella hyvinkin yltää suunnilleen 20 %:n kannatukseen. Tämä ei kuitenkaan ole olennaisinta, vaan se, mitä moinen kehityssuunta saisi aikaan äänestäjänkunnan keskuudessa. Jos syksyn mittaan gallupeissa alkaa todella näkyä sellainen suunta, että Huhtasaari on rajusti nousemassa, vastavaikutus tulee olemaan mittava. Aalto Sauli Niinistön taakse tulee kasvamaan kohisten. Suuri osa vasemmistolaisista, keskustalaisista ja vihreistä haluaa varmistaa, ettei toista kierrosta tule, vaan Niinistö valitaan heti ensimmäisellä kierroksella. Se tietää surkeita kannatuslukuja niin Tuula Haataiselle, Merja Kyllöselle, Matti Vanhaselle ja myös Pekka Haavistolle.

Ja ehkä hyvä niin. He kaikki voivat sanoa olevansa kansan enemmistön toteuttaman torjuntavoiton uhreja. Tasapuolisesti.