Paavo Väyrynen teki huiman nousun ja tuloksen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella – mutta Pekka Haavisto teki vielä huimemman, ja menee jatkoon.

Timo Soini sanoi YLEn ehdokastentissä viime viikolla, että Pekka Haaviston nousu alkoi Haaviston vierailusta Teuvo Hakkaraisen sahalla ja että tämä näkyy esim. Googlen hauissa. Ilta-Sanomat testasi Soinin väitettä, ja tosiaan: Haaviston googletus-käyrä hyppää heti saha-vierailun jälkeen, pysyy sen jälkeen korkealla noustakseen reilusti yli muiden viimeisellä kampanjaviikolla ennen vaalia.

Olen samaa mieltä Soinin kanssa. Kirjoitin heti sahavierailu-tiedon tultua tähän blogiin jutun, jonka ydinkohdat olivat seuraavat:

”Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto sanoo tänäisessä Hesarissa (28/11), että vihapuheet ja tietämättömyys pitää osata erottaa toisistaan. Ei kaikki epäluulo ja varautuneisuus maahanmuuttajia kohtaan ole rasismia, vaan aivan tavallista ja universaalia outoa kulttuuria ja ihonväriä edustavien vierastamista. Vasta kun tutustutaan, epäluulot hälvenevät.

Esimerkiksi Haavisto nostaa perussuomalaisten kansanedustajan, keskisuomalaisen piensahan omistajan Teuvo Hakkaraisen, josta media on repinyt meheviä otsikoita läpi kesän ja syksyn. Haavisto on eduskunnassa ystävystynyt Hakkaraisen kanssa, ja keskinäinen tuntemus on hälventänyt ennakkoluuloja puolin ja toisin. Suunnitteilla on Haaviston reissu Hakkaraisen kotikonnuille, tutustumaan Hakkaraisen elinympäristöön ja ihmisiin. Jatkokeikaksi voisi uumoilla Hakkaraisen vierailua Haaviston kotipiiriin, Haavisto kun asuu ja elää miehen kanssa.

Hienoa toimintaa Haavistolta ja Hakkaraiselta! …

Persujen demonisointi eliitin ja median taholta on varmin tapa nostaa perussuomalaiset jatkossa Suomen suurimmaksi puolueeksi. Rasismi-hysterian katkaiseminen on Pekka Haavistolta fiksu teko, koska sen takaa paljastuu se kipein ja ajankohtaisin ongelma: miten Suomen tulee euro-kriisiin suhtautua ja miten toimia sen ratkaisemiseksi.”

Välitön tuntumani tuolloin oli, että tähän sahavierailuun tiivistyy jotain kirkasta ja silmiäavaavaa Pekka Haaviston tavasta katsella maailmaa ja tavasta toimia. Sitä voisi pitää kyynisen poliitikon sinisilmäisten ääniä kalastelevana laskelmoivana propagandatemppuna – ellei se olisi linjassa kaiken sen kanssa, mitä Haaviston on tähän mennessä tehnyt ja mitä mm. kaikissa vaalitenteissä puhunut. Sahavierailu oli ikään kuin aristotelisen draaman peripetia, käännekohta, jossa asioiden luonne äkkiä paljastuu.

Sauli Niinistö on todennäköinen seuraava presidentti, mutta toisen kierroksen kaksintaistelusta tulee tiukempi kuin nyt voisi kuvitella. Toisen kierroksen tuloksesta riippumatta sekä Pekka Haavisto että Paavo Väyrynen ovat nyt sekoittaneet Suomen poliittista pakkaa tavalla, joka ei tule olemaan vailla seurauksia.

Ja miten sekaisin mahtaa tällä hetkellä olla kansainvälisen median pakka? Ensin viime kevään jytky ja nyt Haaviston nousu toiselle kierrokselle. Omituista kansaa nuo suomalaiset…