Petteri Orpolle saattaa käydä kokoomuksen puheenjohtajavaalissa kuten Suomen jääkiekkojoukkueelle Moskovan MM-kisoissa.

Nyt on menossa alkusarja, ja Orpo purjehtii voitosta voittoon. Orpolla on eri mittausten mukaan enemmän kannatusta kuin A. Stubbilla koko kansan, kokoomuksen äänestäjien ja myös kokoomuksen eduskuntaryhmän keskuudessa. Eikä ihme, Orpo on nykyhallituksen suosituin ministeri ja on pärjännyt tehtävässään hyvin. Lisäksi Orpolla on miellyttävä ja rehellisen oloinen habitus, ja monien todistajalausuntojen valossa Orpo on linjakas ja määrätietoinen, mutta yhteistyökykyinen ja sovitteleva poliitikko, jota myös naapuripuolueissa arvostetaan.

Mutta onko Stubbilla ja Petteri Orpolla jokin olennainen linjaero? Stubb on jo ehtinyt toteamaan, että Juha Sipilän hallitus toteuttaa Suomen historian ehkä oikeistolaisinta politiikkaa, joten enemmän oikealle Orpo tuskin kykenee kokoomusta viemään. Entä haluaako Orpo perua kaavailtuja koulutusleikkauksia, joista hallitusta on eniten kritisoitu? Uuden Suomen uutisen (24/5) mukaan Orpolle ovat kyllä sivistysporvarina kovasti tuottaneet mielipahaa moiset leikkaukset, mutta ei auta, nykytilanteessa kaikesta on karsittava ja yhdessä niistä on hallituksessa sovittu.

Retorisesti parhaan teesin Orpo taannoin esitti valittamalla, että myllerrysten kouriin joutunut keskiluokka, johon kuuluu puolet kansasta, on viime aikoina pahasti unohdettu. Tämä on lähinnä osanoton ja myötätunnon tarjoamista, jos ei ole esittää mitään konkreettista, mitä keskiluokan muistaminen voisi tässä ja nyt tarkoittaa.

Kärjistäen: todellinen syy kokoomuksen puheenjohtajataistoon on kokoomuksen kannatuksen putoaminen Jyrki Kataisen ajan keskimäärin reippaasti yli 20 %:sta 17 %:n pintaan. Tällä menolla kokoomus jäisi tulevan hallituksen apupuolueeksi, jos hallitukseen olisi pääsyä lainkaan. Kannatuksen taso on pakko saada nousemaan, ja hyvä keino tähän on aidon oloinen ja mediaseksikäs puheenjohtajakamppailu. Tuorein HS-gallup kertoi, että kannatus on jo nousussa.

Alkusarjan voitot eivät paljoa paina, kun ratkaisu tapahtuu finaalissa eli kokoomuksen kesäkuun puoluekokouksessa. Siellä valinnasta eivät päätä kokoomuksen kannattajat, eduskuntaryhmän jäsenet tai piiripäälliköt, vaan puoluekokousedustajat. Monet todistajat sanovat, että Stubb on kova kampanjoimaan, ja tulee soittamaan henkilökohtaisesti kaikille puoluekokousedustajille. Ja Stubb osaa hurmaamisen taidon. Voi olla, että finaalissa Orpon nousukiito loppuu ja hän jää jäälle makaamaan kuin Patrik Laine Kanada-ottelun jälkeen.

Mitä Petteri Orpolle tapahtuu, jos hän tosiaan häviää? Hänestä tulee Stubbin henkilökohtainen pelastaja. Miten muuten Stubb voisi vankistaa omaa uskottavuuttaan ja asemaansa kuin voittamalla finaalissa pahimman kilpailijansa? Siitä hetkestä alkaen Petteri Orpo olisi Stubbin tärkein ja luotetuin ministeri ja tukija.

Ja itse asiassa: Stubb on kaikkine ominaisuuksineen ja toimintatapoineen niin tarkka kuva nykykokoomuksesta, että olisi hiukan harhaanjohtavaa vaihtaa muuhun kuin näin edustavaan näköisversioon.