Kirjoitin 14/4 tähän blogiin jutun (”30 miljoonaa täältä tuonne”), jonka mukaan hallitus päätti kehysriihessään karsia sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuslaitoksilta 30 miljoonaa ja lisätä vastaavalla summalla valtioneuvoston kanslian tutkimusmäärärahoja.
Eräs tuttava otti yhteyttä ja sanoi, ettei ainakaan hän löydä hallituksen kehyspäätöksestä tällaisia summia. Ällistyin.

Hallitus julkaisi kehyspäätöksensä maaliskuun 27. päivänä. Kolme päivää myöhemmin THL:n pääjohtaja ”Pekka Puska lyttää tutkimuslaitosten menoleikkaukset”, otsikoivat Iltalehti ja Verkkouutiset (30/3). Puskan mukaan ”sosiaali- ja terveysministeriön laitoksilta on määrä leikata 30 miljoonaa” ja ”Puska ihmettelee, miksi leikkaukset kohdistuvat vain sosiaali- ja terveysministeriön alaisiin laitoksiin”.

Tätä hallituksen 30 miljoonan leikkauspäätöstä pitää järkyttävänä myös THL:n, TTL:n ja STUK:in luottamusmiesten avoin kirje, jota nettilehti Uusi Suomi siteeraa 11/4. Luottamusmiesten kirjeestä ovat peräisin myös leikkauksen henkilöstövähennysarviot (ainakin 600 henkeä, ehkä 1000). Samassa uutisessa siteerataan keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaa Tuomo Puumalaa, jonka mukaan ”hallitus aikoo lisätä omaa tutkimustoimintaansa samaiset 30 miljoonaa euroa”.

Ovatko Puska, Puumala ja luottamusmiehet nähneet halluja? Päätin tarkistaa kehyspäätöksestä. Sen etusivu kyllä löytyi netistä, ja tiedotteen alla oli linkki koko 27.3 kehyspäätökseen – mutta sen alla ei ollutkaan mitään (tai oli siis tieto, että teksti on poistettu).

Mutta sitten: netistä löytyy toinen kehyspäätös, joka on päivätty 4. huhtikuuta, ja sen teksti kyllä löytyy. Ja kuten tuttavani sanoi, näitä 30 miljoonan summia siinä ei ole. Sosiaali- ja terveysministeriön kohdassa sanotaan, että ”hallinnonalan laitosten (THL,TTL) toimintamenoihin sekä sosiaalialan osaamiskeskusten valtionavustukseen kohdistetaan kehyskauden loppuun mennessä yhteensä 2,5 miljoonan säästö vuositasolla”.

Onko hallitus siis mennyt muuttamaan nämä(kin) päätöksensä, mutta ei vain ole huomannut kertoa niistä kenellekään? Tämän varmistamiseksi pitäisi jostain löytää tämä 27/3 julkaistu paperi (varmaan sen on joku printannutkin) ja verrata ao. kohtia tähän 4/4 julkaistuun versioon. Ehkä joku tutkiva journalisti pystyisi sen tekemään?

JATKOA YLLÄOLEVAAN 16/4:

Mokasin eilisessä eli yllä olevassa blogi-jutussani, kun kerroin löytäneeni hallituksen korjatun, 4. huhtikuuta päivätyn version. Tuona päivämääränä on kyllä tehty kehyspäätös, mutta vuosi sitten eli vuonna 2012.

Tänä vuonna 27. maaliskuuta päivätty kehyspäätös siis pätee. Valtioneuvoston sivuilta sen tekstiä ei enää löydy, mutta kuten eiliseen juttuun kommenttina tullut eli allaoleva linkki kertoi, teksti löytyy nyt valtiovarainministeriön sivuilta, kohdassa muut julkaisut.

Ja se teksti kertoo, että vuodesta 2015 alkaen sosiaali- ja terveysministeriön alaisten sektoritutkimuslaitosten menoja leikataan 30 miljoonaa. Pekka Puskan ja laitosten luottamusmiesten järkytys ja protesti ovat siten edelleen täysillä voimassa.

Sen sijaan 30 miljoonan lisäystä hallituksen omaan tutkimustoimintaan en kehyspäätöksestä löytänyt – mutta siitä on olemassa valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän esitys.