Poliittiset suhdanteet tuntuvat usein vaihtuvan kansainvälisinä aaltoina. Demaripuolueet olivat Euroopassa pitkään hätää kärsimässä, mutta nyt suunta näyttäisi olevan vaihtumassa. Viime syksynä vasemmistorintama nousi Tanskassa voittoon 10 vuoden porvarikauden jälkeen, ja pääministeriksi nousi demarinainen. Ruotsissa kehitys kulkee samaan suuntaan, samoin Britanniassa ja Saksassa. Ja vastikään Ranskalle valittiin pitkän tauon jälkeen demaripresidentti.

Myös Suomessa demareilla menee vaihteeksi paremmin. Viikko sitten vaikeuksien kautta vankan aseman saavuttanut Jutta Urpilainen hurrattiin yksimielisesti kolmannelle kaudelle, mutta muuten puoluejohto pantiin kokonaan uusiksi. Krista Kiurun nousu oli odotettu, mutta aitoa hämmästystä herätti, että puoluekokous äänesti varapuheenjohtajiksi kaksi nuorta miestä, 29-vuotiaan Antti Lindtmanin ja 25-vuotiaan Eero Vainion. 2000-luvulla nuoret demarimiehet ovat lähinnä loistaneet poissaolollaan. Vaaleissa 1999–2011 valitut uudet nuoret demarikansanedustajat olivat kaikki naisia – paitsi varapuheenjohtajaksi nyt valittu Lindtman, joka nousi eduskuntaan vaaleissa vuosi sitten.

Lindtman ja Vainio saattavat olla demarien täsmäaseita juuri tässä ja nyt. Nuorten miesten puute on ollut sekä keskeinen syy että seuraus demarien kannatuksen viime vuosien vajoamiseen. Virta on vienyt perussuomalaisiin, joiden kannattajista Juho Rahkosen YP-analyysin (4/11) valossa kaksi kolmasosaa oli jytkyn aikoihin nuoria ja keski-ikäisiä miehiä. Nyt persujen kannatus näyttää olevan sulamassa yhtä nopeasti kuin se ennen viime vaaleja nousi, joten kentällä liikkuu runsaasti poliittisesti kodittomia ja vihaisia nuoria miehiä.

Hesarin poliittinen toimittaja Teija Sutinen katsoi kolumnissaan (26/5) jo kauas Jutta Urpilaisen pään yli:

”36-vuotias Urpilainen ei ole vielä lähdössä mihinkään, mutta hän kuuluu niihin poliitikkoihin, joille politiikka ei ole ainoa vaihtoehto elämässä. Valtiovarainministerinä tulee kovaa kokemusta myöhempiin tehtäviin.

Vahvat kandidaatit seuraajiksi ovat asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru, 37, ja kansanedustaja Antti Lindtman, 29. Heistä varsinkin Lindtman on täydellinen Sdp-unelmavävy, joka kykenee yhtä aikaa miellyttämään niin nuoria kuin vanhoja, niin miehiä kuin naisia. Lindtmanilla on duunaritaustaa ja työkokemusta SAK:sta, mikä lisää katu-uskottavuutta Hakaniemessä.”