EU:n komissio esitti vuoden 2011 lopulla rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa. EU.n parlamentti asettui tukemaan esitystä viime toukokuussa. Nyt Euroopan suurvallat, Saksa ja Ranska, haluavat veron toteuttamista mahdollisimman nopeasti.
Suomessa OP-Pohjola ja Sampo-pankki ovat jo ehtineet uhata, että jos vero toteutetaan, niin ne siirtävät arvopaperikauppansa muualle. Uskokoon ken tahtoo.
Ensinnäkin ehdotettu verotaso – 0,1 % osakkeille ja velkakirjoille, 0,01 % johdannaisille – on varsin matala, verrattuna jo käytössä olevaan rahoitusmarkkinaveron muotoon. Jos ostat asunnon eli asuntoyhtiön osakkeita, maksat 1,6 % kauppasummasta, ja jos kiinteistön, maksat hinnasta 4 %. Tätä nimitetään varainsiirtoveroksi. Ja jos ostat kaveriltasi Nokian osakkeita, maksat myös 1,6 % tätä veroa. Kuinka ollakaan, ”vain” pörssissä tapahtuva arvopaperikauppa on täysin verovapaata.
Toiseksi komission ehdotus on sellainen, että veroa on vaikea välttää. Se lähtee kotipaikkaperiaatteesta: kaikki eurooppalaisten välittäjien kaupat olisivat veronalaisia, vaikka ne tehtäisiin New Yorkissa, Hong Kongissa tai Macaossa. Tämän vahvistaa tänään (1/10) nettilehti Uudessa Suomessa myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok):
”Rahoitusmarkkinaveron vallitessa pankilla ei saisi olla Suomeen mitään liiketoimintaa, osakkeita tai suomalaisia asiakkaita, jotta se voisi jättää veron maksamatta Suomeen. Vain siirtämällä kokonaan bisneksen verotusalueen ulkopuolelle pankki voisi välttää veron.”
Jos veron toteutuessa OP-Pohjola ja Sampo-pankki välttämättä haluavat siirtää kaiken liiketoimintansa New Yorkiin, Hong Kongiin tai Macaoon, kukaanhan sitä ei tietysti voi estää. Suomeen jäävät kilpailevat pankit kyllä kiittävät vapautuvista asiakkaista.
Mutta onko moisessa verossa mitään mieltä, jos prosentit ovat todella noin matalia? Nykyinen täysi verottomuus kannustaa pörssikauppiaita jatkuvaan ja nopealiikkeiseen pääomien uudelleensijoitteluun, ja noinkin pienestä verosta tulee tuntuva, jos sen joutuu maksamaan isoista kaupoista jopa useita kertoja päivässä. Vero hidastaa spekulanttien toimintaa – mutta vaikka liike hidastuisikin, vero silti tuottaisi vuositasolla melkoisesti, pörssissä liikkuvat summat ovat senverta suuria.